1

Bebeğiniz bir rahatsızlık hissettiği zaman size ağlayarak bunun sinyalini verir. Onun dilinden en iyi anlayan kişiler olarak siz ebeveynleri de bebeğinize yardımcı olmaya çalışırsınız. Ancak ateş ya da ağrı gibi bebeğinize huzursuzluk veren belirgin durumlar olmadığı müddetçe onun sağlık ihtiyaçlarını anlamanız pek mümkün olmayabilir.

Gerektiğinde bebeğinize destek olabilmenizin en kolay yolu, onun ihtiyaçları hakkında önceden bilgi sahibi olmaktır. Gelişimi için büyük önem taşıyan vitaminler ve bebeklerde vitamin eksikliği durumunda yapılacakları öğrenerek bu yolda en önemli adımlardan birini atabilirsiniz.

Bebeklerde Vitamin Takviyesi Yapılmalı Mıdır?

Bebeğiniz 6 aylık olana kadar D ve K vitaminleri hariç ihtiyacı olan tüm vitaminleri anne sütünden alır. Bebeklerde vitamin eksikliği durumunda doktor tavsiyesi ile takviye verilebilir. Bunun yanı sıra D ve K vitaminlerini ise takviye yolu ile alması gerekir. D vitamini ve K vitamini ile ilgili de bilinmesi gereken bazı noktalar bulunur:

  • D vitamini, bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesini sağlayan kalsiyum ve fosforun emilimini sağlar. D vitamini eksikliği ise raşitizme yol açabilir.
  • D vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Anne sütü, bebeğinizin ihtiyacı olan D vitamininin tamamını karşılamaz. Doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize D vitamini takviyesi verebilirsiniz.
  • K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yenidoğan bebeklerde K vitamini deposu oldukça düşüktür.
  • Bebeklere doğumun ardından enjeksiyon yolu ile K vitamini verilmesi tavsiye edilir. K vitamini eksikliğinde ise yenidoğan bebeklerde hemorajik adı verilen bir tür kanama hastalığı görülebilir.
  • Anne D vitamini takviyesi alsa bile bebeğin D vitamini ihtiyacı tam olarak karşılanmaz.
  • Bebeğiniz devam sütü içiyorsa bunu doktorunuza belirtmeniz gerekir. Çünkü devam sütlerinde D vitamini takviyesi bulunur ve bebeğinizin günlük ihtiyacını karşılar.

Bebeklerin Vücudu Hangi Vitaminlere İhtiyaç Duyar?

Bebeğinizin vücudu doğumdan itibaren D, K, A, C ve B12 vitaminlerine ihtiyaç duyar. D ve K vitaminleri, bebeğinize takviye olarak verilir. Bebeğiniz diğer vitaminleri ise ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile 6. aydan 2 yaşa kadar ise ek gıda desteğiyle birlikte anne sütünden alır. Bebeğinizin vücudu için önemli olan diğer vitaminlerin özellikleri ve bebeklerde vitamin eksikliği durumunda gözlemlenebilen sağlık problemleri ise şunlardır:

Bebekler İçin A Vitamininin Önemi

A vitamini, bebeğinizin bağışıklığına destek olur, görme kabiliyetini güçlendirir ve cilt sağlığını geliştirir. Anne sütü de mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Ek gıdaya geçişle birlikte bebeğiniz, A vitaminini anne sütüyle birlikte ıspanak, havuç ve koyu yeşil renkli sebzeler aracılığıyla alabilir. A vitamini eksikliği oluştuğu takdirde -doktorunuzun tavsiyesiyle- bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra A vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

Bebekler İçin B12 Vitamininin Önemi

B12 vitamini, sinir ve kan hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlar. Bebeklerde B12 vitamini eksikliğinin belirtileri; kusma, uyuşukluk ve gelişimsel gecikme ya da gerilemedir. B12 vitamini eksikliği, 2 ila 6 ay arasındaki bebeklerde oluşabilir. Ancak B12 vitamini eksikliğinde görülebilecek belirtiler, 6 ila 12 aya kadar belirgin şekilde gözlenemeyebilir. Son olarak B12 vitamini, bitkisel gıdalarda bulunmaz. Bu nedenle vegan beslenen annelerin B12 takviyesi alması önerilir.

Bebekler İçin C Vitamininin Önemi

C vitamini, demir emilimini arttırır, kırmızı kan hücrelerinin ve dokuların oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizin kan damarlarını güçlendirir. Bu da düşmelere bağlı oluşan sıyrık ve morarmaları en aza indirir. C vitamini, maydanoz, kavun, domates ve turunçgillerde bulunur. 

Bebeğiniz prematüre doğduysa ya da siz ebeveynleri olarak vegan beslenme tarzına sahipseniz bebeğinizin diğer vitamin desteklerine olan ihtiyacını öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım