1
  • Aile Sofrasına Geçişi Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalıyım ?

    Çocuğunuz birinci yaşını doldururken onu artık aile sofrasına, sizin düzen ve saatlerinize alıştırmaya başlayabilirsiniz.
    Aile sofrasında yemeğe başlamak, bebeğinizin sosyal becerilerini arttırır ve ailenin diğer bireylerinin de yemek yiyor olması, bebeğinizin verilen besinleri reddetmemesine de yardımcı olur. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Bebekler İçin Aşılar Neden Önemlidir?

    Hastalığın oluşmasını önlemek her zaman tedavi etmekten çok daha kolay ve anlamlıdır. Aşı, bebeğinizi hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından korunabilmesi için uygulanmaktadır. Bebeğinizin aşılarını zamanında yaptırmanız çok önemlidir. Aşılar ile detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Bebekler neden ağlar? Nasıl ayırt edebilirim?

    Bebekler ilk aylarda sindirim sistemleri tam gelişmeden doğdukları için gaz sıkıntısı yaşayabiliyorlar. Bu durum bebeklerin özellikle günün belirli saatlerinde ağlamasına sebep olmaktadır. Bebeğinizin uykusunun gelmesi ya da karnının aç olması da ağlamasına sebep olabilir.
    İlk aylarda bebekler anneleri ile kendilerini bir bütün olarak algılarlar ve tensel teması sürekli sürdürerek bir arada olmak isterler, bunu ağlayarak ifade edebilirler. 
    Dil gelişimini henüz kazanmadıkları dönemde bebekler  isteklerini ağlayarak ya da fiziksel tepkilerle dile getirebilirler. Böyle durumlarda bebeğinizi kucağınıza alıp sakinleştirebilir, onun sıkıntısını anladığınızı basit sözcüklerle ifade ederek dikkatini başka şeylerle dağıtmaya çalışabilirsiniz. 

  • Bebeğim benden ayrılmak istemiyor, ne yapabilirim?

    Bebekler, özellikle bir yaş civarında çok kısa süreli ayrılıklara bile tepki göstermeye başlayabilir. Sizi neden göremediğini anlayacak ve ne zaman döneceğinizi bilecek olgunluğa henüz erişmemiş olması bebeğinizde ayrılma kaygısına neden olur. Bebeğinizden ayrılmadan önce ona haber vermeniz,  ayrılık sürelerini makul tutmanız ve sizin yokluğunuzda bebeğinizin güvendiği  kişilerle vakit geçiriyor olması bu kaygıyı azaltmak için önemlidir.

  • Bebeğim mastürbasyon yapıyor, ne yapmalıyım?

    Cinsel organlarda sinir uçları yoğun bulunduğu için bu bölgeler fiziksel hazza sebep olur. Kendi bedenlerini keşfetmeye başlamalarıyla birlikte 1,5 - 6 yaş arasında çocuklar mastürbasyon yapmaya başlayabilir. Bu çok doğal bir durumdur. Bu davranış sebebiyle çocuklara herhangi bir tepki göstermemek, cezalandırmamak, müdahalede bulunmamak gerekir.

  • Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

    Bebeğinizin cinsiyeti 12. haftadan sonra öğrenilebilir. 20. haftadan sonra daha kesin olarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. 

  • Hamilelikte oluşan çatlakları engellemek için ne yapabilirim?

    Hamilelik boyunca, cildinizin yapısına göre gerilmeye bağlı çatlaklar oluşabilir. Bol su içmenizi öneririz. Cildinizin nemli tutulmasını sağlayan kremler çatlak oluşumunu engellemede yararlı olabilir.

  • Hamileyken alkol, sigara kullanılabilir mi?

    Anne adayının tükettiği alkol plasentadan geçerek embriyoya zarar verir ve bebekte ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Hamilelik döneminde alkol ve sigara  tüketilmemelidir.

  • Hamileyken saç boyanır mı?

    Saç boyalarının içerisindeki kimyasal maddeler sebebiyle fetusun oluşum süreci olan ilk 12’nci haftada saç boyanması önerilmez. Bu haftadan sonrası için de bitkisel içerikli boyalar kullanılabilir ama  mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. 

  • Kardeş kıskançlığında nelere dikkat edilmelidir?

    Eve yeni bir bebeğin gelmesiyle birlikte büyük çocuklar ihmal edildiklerini ya da daha az sevildiklerini düşünerek kıskançlık geliştirebilirler. Öfke, bebeksi davranma ve dikkat çekmeye çalışma gibi davranışlar sergileyebilirler. Kardeş sonrası çocuğunuzun evdeki düzenini olabildiğince korumanız ve onunla özel olarak ilgilenip zaman geçirmeniz, bu dönemi daha kolay atlatmasına ve kardeşini benimsemesine yardımcı olacaktır.

  • Bebekler televizyon izlemeli mi?

    Sağlıklı beyin ve dil gelişimi için çocukların özellikle ilk iki yıl televizyon izlemesi önerilmemektedir. 2 yaşından itibaren de kontrollü, günde yarım saati geçmeyecek sürede, bebeğin gelişim düzeyine uygun programlar tercih edilmelidir.  

  • Bebekler niçin uykudan uyanır?

    Bebeklerin uykudan uyanmasının en çok rastlanan neden acıkmadır. Bu nedenle bebeklere gece uykusundan önce onları hem tok tutacak hem de besin değeri yüksek gıdalar verebilirsiniz.
    Bazen uyku düzensizliğinin sebebi diş çıkarma döneminde olmanız olabilir. Bu dönemde bebeğiniz sık uyanabilir. Uyumadan evvel ılık bir banyo ve dişleri için diş etlerine rahatlatıcı yumuşak masajlar yapabilirsiniz, ninni söylebilirsiniz.

  • Bebekler ne zaman yürümeye başlar?

    Bebekler genelde 12-15 ay arasında yürümeye başlar. Bazı bebekler bundan 1-2 ay önce de yürüyebilirler. Eğer 1,5 yaşından sonra yürüyemiyorsa doktora danışılmalıdır. 

  • Bebeğin su ihtiyacı ne kadardır?

    İlk 6 ay bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılayabilirsiniz, su vermenize  gerek yoktur. Ek gıda dönemiyle birlikte bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinize suyunu tokken verebilirsiniz, ihtiyacı olduğu kadar suyu kendisi içecektir. Diğer sıvı gıdalardan da sıvı ihtiyacını karşılayacağı için bebekler için belirli bir miktar su miktarı önerilememektedir. 

  • Bebeğim ne zaman konuşmaya başlar?

    Her bebeğin konuşma zamanı farklıdır. Bebekler yaklaşık olarak 1-1,5 yaşlarında ilk kelimelerini söylerler ve 2-3 yaş civarında kendilerini ifade edebilir hale gelirler. Bebeğinizin konuşmasını desteklemek için onunla sürekli konuşabilir, hoşuna giden kitapları okuyabilirsiniz. 

  • Bebeğim ayda ortalama olarak kaç kilo almalıdır?

    Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ancak genel olarak bebekler ilk 5- 6 ayda ortalama olarak ayda 800 gr kadar kilo alır ve 1,5-2 cm kadar da uzarlar. 6 aydan sonra büyüme yavaşlayarak devam eder. Kilo alımı ayda 200-500 gr civarı olur, boy da 1 cm kadar uzar.

  • Bir yaşından önce inek sütünün bebek için sakıncaları nelerdir?

    Bebeğiniz anne sütü içmiyorsa bile 1 yaşını doldurana kadar inek sütü vermemelisiniz. Unutmayın, bunu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tavsiye ediyor. Nedenlerine birlikte bakalım:

     

    • İnek sütü, demir ve C vitamini bakımından yetersizdir. Bağırsaklarda gizli kanamalara ve demir eksikliği anemisine (kansızlığa) neden olur.

    • Tüketilmesi halinde alerjik hastalıklara yakalanma riski yüksektir.

    • Böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiler. 

    • Omega-3 ve Omega-6 içermez.

     

    Şunu da unutmamak gerekir ki kutu süt, şişe süt ya da sokaktan alınan açık sütler de inek sütüdür. İnek sütünün bebeğinize olumsuz etkilerini daha detaylı öğrenmek için ¨Bebeğinize İnek Sütü Verebilir misiniz?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

     

  • Ek gıdaya geçtikten sonra bebeğimin süt ihtiyacı devam eder mi?

    Ek gıda dönemine geçseniz bile bebeğinizin temel besin ihtiyacı anne sütü olmaya devam eder. Bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz.

     

  • İshal nedir, ishal olan bebeği nasıl beslemek gerekir?

    Bebeğinizin ishal olduğu zaman, anne sütü alabiliyorsa onu bol bol emzirmelisin. Eğer anne süt alımı yeterli değilse ishal durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bebeğiniz 6 aydan büyükse ve ek gıda alıyorsa ishal olduğunda patates, havuç, pirinç, yoğurt gibi gıdalar yedirebilirsiniz. Bebeğiniz ishal olduğunda neler yapmanız gerektiğini tüm ayrıntılarıyla öğrenmek için ¨Bebeğiniz İshal ya da Kabız Olduğunda Ne Yapmalısınız?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

     

  • Bebelac Gold Çocuk Devam Sütlerinde şeker var mı?

    Bebelac Gold Çocuk Devam Sütü’nün içeriğinde anne sütünde olduğu gibi sadece laktoz bulunmaktadır. Değişen etiketleme yönetmeliği gereğince ürünün ambalajında şekerler ibaresi yer almaktadır. Ürünlerimizin içeriğindeki şeker sadece sütün kendi yapısında doğal olarak bulunan laktozdan kaynaklanmaktadır.

     

  • Ürünlerinizde palm (hurma) yağı var. Zararlı değil mi?

    Palm yağını, anne sütüne doğal olarak en yakın yağlardan biridir. Yağlar, zeytinyağı dahil olmak üzere 200 derece üzeri sıcaklığa çıktığında istemeyen bileşenler(esterler) oluşturur. Bebek mamalarının üretiminde böyle yüksek bir sıcaklık söz konusu değildir. Tüm ürünlerimiz bebeğinizin güvenle tüketebileceği şekilde Avrupa birliği standartlarına uygun olarak üretilmektedir.

     

  • Mamalarda domuz yağı var mı?

    Bebek mamalarında tamamen bitkisel yağ kullanılır. Bebeğinize güvenle verebileceğiniz Bebelac ürünlerinin hiçbiri domuz yağı içermiyor.

  • Bebeğimin tırnağını nasıl kesmeliyim?

    Bebeğinizin minik tırnakları çok hızlı uzar. Çok keskin olduğu için de narin cildine zarar verebilir. Bu yüzden uzamasını takip etmeli ve bebeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz. ¨Bebeğimin tırnağını keserken nelere dikkat etmeliyim? dediğinizi duyar gibiyiz. Tırnaklarını kesmek için özel bebek tırnak makası kullanmalısınız. Size özel bir de tavsiyemiz var; banyodan sonra bebeğinizin uyuduğunda tırnaklarını çok daha rahat kesebilirsiniz. Bebeğinizin tırnaklarını kolaylıkla kesebilme ipuçlarını öğrenmek için ¨Bebeğinizin Tırnaklarını Keserken Nelere Dikkat Etmelisiniz?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
     

  • Bebeğimin tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım?

    Bebeklerde tuvalet eğitimi için en uygun dönem 2-3 yaş arası. Tuvalet eğitimine, çocuğunuzun hazır olduğunda başlamanız çok önemli. ¨Peki bebeğimin tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarım? diyorsanız ¨Bebeğinizin Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?¨ başlıklı yazımızı okuyarak tuvalet eğitimi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ulaşabilirsiniz. 

     

  • Bebeklerin göbek bağı ne zaman düşer?

    Minik bebeğinizin göbek bağı doğumdan sonra 7-10 gün içerisinde düşebilir. Eğer daha uzun sürerse doktoruna başvurabilirsiniz. Bebeğinizin göbek bağı bakımı ile ilgili bilgi almak için ¨Bebeğinizin Göbek Bağı Ne Zaman Düşecek?¨ başlıklı yazımızı okumayı unutmayın.

  • Bebeğime ne sıklıkla banyo yaptırmalıyım?

    Göbek bağı düştükten sonra isterseniz bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Bebeğiniz, suyun rahatlatıcı ve eğlendirici etkisi ile tanışırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için ¨Bebeğinizin Banyo Keyfi İçin Her Şey Hazır!¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • İştahsız bebeklerde beslenme nasıl olmalıdır?

    İştahsız bebeklerde bebeğin bir sağlık problemi yoksa öğün aralarını açabilirsiniz. Bebeğinizin acıkmasını bekleyin. Onu zorlayarak beslemeyin. Bebeğinizin beslenmesini besleyiciliği düşük besin kaynaklarından beslemek yerine, besin içeriği ve kalitesi yüksek besinlerle beslemek, bebeğin gelişimine daha etkili olur. (Örneğin; pirinç unu yerine besin değerleri arttırılmış Bebelac tahıllı ek gıdaları tercih edilebilir.) Bebeğiniz devam sütü alıyorsa, devam sütünü toz formda bebeğinizin çorbasına katabilir ya da devam sütünü hazırladıktan sonra meyve püresine ekleyebilirsiniz.  

     

  • Diş çıkarma döneminde yaşanan iştahsızlık problemi nasıl çözülür?

    Her bebek farklı aylarda diş çıkarmaya başlayabilir. Bu dönemde bebeğiniz huzursuz, iştahsız, keyifsiz olabilir. Bebeğiniz diş çıkarma döneminde anne sütünü/devam sütünü sıklıkla isteyebilir ve kaşıkla beslenmeyi reddedebilir. Bebeğinizi beslerken onu zorlamamalı ve sabırlı olmalısınız. Bebeğinizin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak için ona diş kaşıyıcılar alabilirsiniz. Bebeğinizin diş etlerine zeytin yağı ile masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizde ateş görülürse mutlaka doktora danışmanızı öneririz.
     

  • Bebeği Katı Gıdaya Alıştırmak İçin Evde Hazırlanan Yemeklerden Tattırabilir miyim?

    Ek gıda dönemine geçse bile bebeğinizin temel besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edebilirsiniz. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin ek gıdaya geçişi ile aklınızdaki soruların cevabına ulaşmak için “Bebeklere Katı Gıda Ne Zaman Verilmelidir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
     

  • Bebelac ürünlerinde GDO var mıdır?

    Bebelac ürünlerinde GDO bulunmuyor. Yani bebeğinize gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Hatta üretimi Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirilerek ülkemize ithal edilen devam sütleri ve ek gıdalar Türkiye ve Avrupa Birliği’nde yürürlükte olan tüm ilgili mevzuatlara uygun. Bebelac ürünlerinin üretiminde sadece bebek beslenmesinde kullanımına uygun olan güvenli hammaddeler kullanılır. Daha detaylı bilgi almak için Mutlu Bebek Hattımıza 0 850 202 50 20 no’lu hattımızdan ulaşabilirsiniz. Bebelac ürünlerinin içeriği ile aklınıza takılan soruların cevabına ulaşmak için ¨Bebelac Çocuk Devam Sütü 5 i 1 Arada İçeriği İle Yanınızda¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Mamalar bebeğime fazla kilo aldırır mı?

    Bebek ve devam sütü, bebeğinize ihtiyacından fazla kilo aldırmaz. Sadece bebeğinizin ihtiyacı olan besin içeriğine sahiptir. Bebek ve devam sütleri üretilirken anne sütü incelenir. Bu inceleme sonucu bebeğiniz için gerekli besin öğelerini içerecek şekilde üretilir.
     

  • Anne sütü neden önemlidir?

    Anne sütü, bebeğinize verebileceğiniz en iyi ve en doğal besin. İlk 6 ay boyunca düzenli emzirilen bir bebeğin, su dahi tüketmesine gerek olmadığını biliyor muydunuz? Anne sütünün içeriğindeki bileşenler, bebeğinizin besin ihtiyacını karşılar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yüzden bebeğinizi 2 yaşına kadar, katı gıdalarla birlikte mümkün olduğunca anne sütü ile beslemenizi öneririz. Anne sütünün yararları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için ¨2 Yaşına Kadar Anne Sütü Mucizesinden Yararlanın¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

     

  • Bebeğim biberonu reddediyor ne yapmalıyım?

    Bebeğiniz ek gıda dönemine geçti, ama biberonu mu reddediyor? Bebeğiniz için biberonla vermek yerine güzel alternatifler var: Çocuk devam sütünü kahvaltı karışımında, yoğurt veya muhallebi yapımında kullanarak verebileceğiniz gibi sebze ve meyve pürelerine ekleyerek de verebilirsiniz. Ancak 6-9 aylık bebeğinize günde 2 çay bardağı miktarından fazla ek gıda vermemeye özen gösterebilirsiniz. Bebeğinize hazırlayabileceğiniz lezzetli tarifleri öğrenmek için 6-9 Ay Tarifler kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

  • Emziriyorum, hangi besinler gaz yapar?

    Emzirdikten sonra bebeğiniz gaz sancısı mı çekiyor? Kendi öğünlerinizden mayalı içecek, çiğ soğan, çiğ sarımsak, bulgur pilavı, lahana, kuru meyveler, süt, gazlı içecekler ve bakliyatları çıkarmayı deneyebilirsiniz. Size ve sonrasında bebeğinize gaz yapan yiyecekler hakkında daha detaylı bilgi almak için ¨Emziren Annelerde Gaz Yapan Besinler¨ başlıklı yazımızı okumayı unutmayın.

     

  • Bebeğimi geceleri beslemeli miyim?

    Size bir haberimiz var: Bebeğinizi 6-7 aydan sonra gece beslenmek istemiyorsanız onu uyandırıp beslemenize gerek yok. Tabii ki şunu unutmadan: Bebeğiniz hazır değilse yani hala gece uyanıp beslenmek istiyorsa ve beslenmeden uykuya dalamıyorsa 1 yaşına kadar geceleri beslemeye devam edebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesinde bu değişikliği yapmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır. “Bebekler neden gece beslenmesine ihtiyaç duyar?” ya da “Gece beslenmesi ne zaman kesilir?” gibi soruların cevaplarına ulaşmak için de “Bebeğinizin Gece Beslenmesi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kahvaltıda bebeğime ne yedirebilirim ?

    Bebeğinize, 6.aydan sonra yani ek gıda döneminde kahvaltıda peynir, yumurta sarısı ve pekmez verebilirsiniz. Peyniri ve yumurta sarısını tek tek yedirebilirsiniz. Ancak tek yemekte zorlanırsa kahvaltısını karışım olarak ta verebilirsiniz. Bebeğinizin severek yiyeceği bir kahvaltı tarifini öğrenmek için ¨Kahvaltı Karışımı¨ tarifimizi okuyabilirsiniz.

  • Bebeğime bal verebilir miyim?

    Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bal yedirmemeniz gerekir. Çünkü bal, içinde bulunabilen Clostridium Botulinum adlı bakterinin sporları nedeniyle alerjik etki oluşturabilir. Bebeğinize bal içeren ek gıdaları ise güvenle yedirebilirsiniz. Bebelac Sütlü Ballı İrmikli’nin üretim aşamasında içeriğine katılan bal, bebeğiniz için uygun içerikte. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bebeğinize, keyifle yiyeceği bir muhallebi hazırlamak için “Ballı İrmikli Şeftalili Muhallebi” tarifimize göz atabilirsiniz.

  • Bebeğime yumurta beyazı verebilir miyim?

    Alerji yapabildiği için yumurta beyazını bebeğinize 1 yaşına kadar yedirmenizi tavsiye etmiyoruz. Bebeğinize yumurtanın sarısı ile hazırlayabileceğiniz lezzetli bir tarifi öğrenmek için ¨Patates Güneşi Üzerinde Yumurta¨ tarifimizi okuyabilirsiniz.

     

  • Yoğurda pekmez eklemek doğru mudur?

    Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz. Evde nasıl yoğurt mayalayabileceğinizi öğrenmek için bebeklere özel “Yoğurt” tarifimizi okuyabilirsiniz.

     

  • Pirinç ununun sakıncaları nelerdir?

    Çocukluğunuzda pirinç ununu sık sık duymuş olabilirsiniz. Ancak beslenme ihtiyacını karşılamadığı için bebeğinize yedirmenizi tavsiye etmiyoruz. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan pirinç unu ve nişasta gibi geleneksel besinler, su veya inek sütü ile hazırlanırsa bebeğinizin gelişimi için ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineralleri içermez. Yani bebeğiniz için yeterli bir öğün değildir. Ayrıca bebeğinizde kabızlık yapabilir ve sağlıksız kilo almasına sebep olabilir. Bebeğinizin öğünlerinde bulunması gereken besin kaynaklarını öğrenmek için ¨Enerjik ve Mutlu Bir Bebek İçin Beslenme İpuçları¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Neden bazı bebekler iştahsızdır?

    Bebeklerin çoğu ek gıdaya geçiş ve diş çıkarma döneminde iştahsızlık yaşayabilir. Bebeğiniz büyüdükçe beslenme araları açılacağı için onu sık sık beslemeye çalışmanıza gerek yok. Bebeğinizi zorla yedirmeye çalışmamaya özen gösterebilir ve size özel ipuçlarımızı ¨Bebeğiniz Çok İştahsız, Ona Nasıl Yemek Yedireceksiniz?¨ yazımızda bulabilirsiniz. 
     

  • Demirden zengin besinler nelerdir?

    Bebek doğumundan 6. Aya kadar olan dönemde, ihtiyacı olan demir mineralini anne sütünden veya devam sütünden karşılar. 6. aydan sonra bebeğin ihtiyacı olan demir mineralini karşılamak için bebeğe demirden zengin ek gıdalar verilmelidir. Bebeğinizi bu dönemde yumurta sarısı, kırmızı et, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil yönünden zengin besleyebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesine ekleyeceğiniz pekmez de bebeğiniz için demirden zengin bir besin kaynağı olacaktır. Demirden zengin besinleri, C vitamininden zengin besinlerle birlikte vermeniz demir emilimini artıracaktır. Örneğin yumurta sarısı yanında taze sıkılmış meyve suyu gibi. Demir desteği gerektiren özel durumlarda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
     

  • Gaz Sancıları Neden Olur, Çözümü Nedir?

    Bebeklerin, sindirim sistemlerinin henüz gelişmemiş halde doğduğunu biliyor muydunuz? İşte tam da bu yüzden bebeğinizde gaz ya da kabızlık gibi sindirim sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumun geçici olduğunu unutmayın ve bebeğinizin gaz sancısını hafifletme ipuçlarını öğrenmek için ¨Bebeğinizin Gaz Sancısını Nasıl Geçirebilirsiniz?¨ yazımızı okuyun.

     

  • Bebeğim kusuyor, ne yapmalıyım?

    Bebeğiniz doğumdan sonra ilk zamanlarında sık sık kusabilir. Hatta bazen peynir gibi bazen süt gibi kusabilir. Bebeğiniz beslendikten sonra onu 30 derecelik yarı oturur pozisyonda 20 dakika bekleterek ve sağ tarafa yatırarak kusmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz fışkırır gibi kusmaya devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kusma sebeplerini öğrenerek bebeğinize yardımcı olabilmek için ¨Bebekler Neden Kusar?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğim isilik olursa ne yapmalıyım?

    Bebeğinizin hassas teninde isilik mi oluştu? Bunun sebebi bebeğinizin yazın kalın giysiler giymesi, odasının sıcak olması, az banyo yapması ya da bezinin yeterince sık değiştirilmemesi olabilir. Endişelenmeyin ve şu adımları takip edin:

    • Bebeğinize pamuklu giysiler giydirin

    • Sıcak ya da nemli ortamlarda bulunmamasını sağlayın

    • Sık sık banyo yaptırın

    • Doktorunuzun önerdiği bir krem varsa onu cildine sürün

    Bebeğinizin cilt bakımını nasıl yapmanız gerektiğini öğrenerek onun narin cildini koruyabilirsiniz. Bebek cilt bakımı ipuçları için ¨Yenidoğan Bebeğiniz İçin Cilt Bakım Önerileri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğim pamukçuk olursa ne yapmalıyım?

    Bebeğinizin ağzı beyaz bir görünüm aldıysa pamukçuk olmuş olabilir. Pamukçuk bebeklerde görülen bir mantar enfeksiyonu. Bebeğinizde pamukçuk olduğunu fark ederseniz göğüs temizliğine, eğer kullanıyorsanız biberon temizliğine ve emzik temizliğine dikkat etmelisiniz. En önemlisi de pamukçuk bir mantar hastalığı olduğu için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

     

  • Bebeğim sarılık olursa ne yapmalıyım?

    Bebeklerde sarılık sık rastlanan bir durum. Tek yapmanız gereken sarılıkla ilgili bazı bilgileri öğrenmeniz ve bebeğinizi gözlemlemeniz;

    • Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. 

    • Yenidoğan bebeklerde fizyolojik sarılık genellikle hayatın ikinci günü başlar, üçüncü ve dördüncü günlerde en yüksek seviyesine ulaşır, daha sonra giderek azalır.

    • Sarılığı atlatmak için bebeğinizin beslenmesine de özen göstermelisiniz. 

    • Sarılığın tedavisi için mutlaka doktora danışmalısınız.

    Bebeklerde sarılık ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ¨Bebeklerde Sarılık¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğimde kansızlık var, onu nasıl beslemem gerekiyor?

    Bebeğinizde kansızlık varsa onu demir bakımından zengin gıdalarla beslemeniz gerekir. Mesela bebeğinize kırmızı et, yumurta sarısı, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişler yedirebilirsiniz. Sizinle bir de püf noktası paylaşmak istiyoruz; etli sebze ya da sebze yemeklerinin yanında ya da bir süre sonra portakal gibi C vitamini içeren bir gıda vererek demir emilimini arttırabilirsiniz. Demirin bebeğinizin beslenmesindeki önemi ile ilgili bilgi almak için ¨Bebeğiniz İçin Önemli Vitamin ve Mineraller¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Göğüs çatlağı için ne yapmalıyım?

    Meme ucu çatlaklarının en büyük nedeninin yanlış emme pozisyonu olduğunu biliyor muydunuz? Göğüs çatlağı için doktorunuzun önereceği bir kremden kullanabilir ve bir daha göğüs çatlağı problemi yaşamamak için doğru emzirme pozisyonları hakkındaki ¨En Rahat 6 Emzirme Pozisyonu¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

     

  • Meme ucum çıkık değil ne yapmalıyım?

    Meme ucunuz içe çökükse ya da büyükse bebeğinizin memeyi kavraması zordur. Meme ucunuzun çıkık olması için şu yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz;

    • Hamilelik süresince düzenli göğüs masajı yapabilir,

    • Göğüs ucunu önce sağa ve sola ardından yukarıya aşağıya doğru hafifçe masaj yaparak göğüs ucunu dışarı çıkarabilir,

    • Pompa kullanarak göğüs ucunu dışarıya çıkarabilirsiniz.

    Eğer meme ucu dışarıya çıkmıyorsa, emzirmek için silikon meme ucu kullanabilirsiniz. Silikon başlığı meme ucuna yerleştirip, emzirmeye başladığınızda meme ucu dışarıya çıkarak silikon başlığı içine girecek. İki dakika sonra silikon başlığı çıkarıp, bebeğinize dışarıya çıkmış olan meme ucunu vererek emzirmeye devam edebilirsiniz. Bebeğinizi emzirmenin püf noktalarını öğrenmek için ¨İlk Emzirme Heyecanı¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Süt nasıl sağılır?

    Anne sütünü sağmak için şu ipuçlarını takip edebilirsiniz;

    • Bir süt pompası yardımı ile sütünü sağabilirsiniz,

    • Elektrikli bir pompa tercih edebilirsiniz,

    • 2-3 saatte bir 15-20 dk her iki memeyi sağmalısınız,

    • Sağmaya başlamadan önce bebeğiniz emebiliyorsa öncelikle bebeğinizi emzirebilirsiniz,

    • Düzenli sağmaya başladıktan sonra süt miktarına bakmadan sağmaya devam etmeniz gerekir. 

    Anne sütünün yeterliliği ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarına ulaşmak için ¨Sütünüzün Yeterliliğini Anlamanın Yolları¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Anne sütünü artırmak için neler yapmalı?

    -Bol bol sıvı tüketin. Süt üretiminde sıvının rolü büyüktür. Günde 3-3,5 litre sıvı tüketmeye dikkat edin.
    -Gün içinde sık sık emzirmeye özen gösterin. Emzirme sıklığınız süt üretimi arttırma konusunda yardımcı olacaktır.
    -Annenin psikolojisi, süt üretiminde çok önemlidir. Sütünüzün azaldığı dönemlerde moralinizi bozmayın ve kendinizi motive edici aktiviteler yapın.
    -İyi ve sağlıklı uyuyun.
    Tüm bunlara rağmen sütünüz yetersiz ise mutlaka doktorunuza danışın.
     

  • Fermantasyon Nedir?

    Fermantasyon mayalamadır. Yani evde yaptığınız tarhana ya da yoğurt mayalama işlemine benzer. Fermantasyon bebeğinizin sindirimi için çok faydalıdır. Fermantasyon yöntemi ile geliştirilen gıdalar bebeğinizin göbüşünü rahatlatır. Bebeğinizin sindirim sisteminin önemi ile ilgili bilgi almak için ¨Bağırsak Sistemi Bebeğin Beynini Nasıl Etkiler?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

    *Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü, zamanında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Anne sütünün yetmediği durumlarda yetkili sağlık çalışanına danışabilirsiniz. 

  • Peki Bebelac ürünlerinin fiyatı kalitesi kadar yüksek mi?

    Bebelac Çocuk Devam Sütleri, her bebeğin uygun fiyatlara sağlıklı besinlerle beslenebilmesi için kaliteyi uygun fiyata sunar. Ürünlerimiz Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktiflerine ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilip, uygun fiyatlarla sunulur.

     

  • Keçi sütü anne sütüne yakın bir süt müdür?

    Keçi sütü de inek sütü gibi yapısal olarak anne sütüne benzemediğinden, keçi sütünü 1 yaşından küçük bebeğinize içirmemelisiniz. Haydi nedenlerini birlikte inceleyelim. Keçi sütü ve inek sütü 1 yaşın altındaki bebeğinizin sindirimi, bağışıklık sistemi ve gelişimi için uygun bir süt değil. 

    Vitamin A-C-D-B12 değerleri düşüktür ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaz. Folik asit ve Demir içeriğinin düşük olması anemiye neden olur. Keçi sütü, anne sütüne göre daha fazla doymuş yağ içerir. Protein, Fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum değerleri çok yüksek olduğu için böbrek solüt yükünü artırır. Bebeğin böbreklerine aşırı yük bindirir.

    Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeğinizin sindirim sistemi ile ilgili bilgi almak için ¨Bebeğinizin Mutluluğu İçin Altın Kural Beslenme¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebelac Ve Bebelac Gold arasındaki fark nedir?

    Bebelac ve Bebelac Gold’un besin değerleri birbirine çok yakındır. Aralarındaki farkı anlamak için Bebelac Gold’un ayırıcı özelliğine bakabiliriz. Bebelac Gold, fermantasyon teknolojisi ile üretilmiş ilk ve tek çocuk devam sütüdür. Fermantasyon teknolojisi, evlerimizde uyguladığımız "mayalama" ile aynı şeydir. Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar fermantasyon teknolojisi ile üretilmiştir ve Bebelac Gold, tıpkı bu gıdalar gibi sindirime yardımcıdır. Fermantasyon yöntemiyle geliştirilmiş Bebelac Gold Çocuk Devam Sütü, bebeklerin bilişsel gelişimini desteklerken sindirime de yardımcı olur.
     

  • Bebelac kavanoz serisi nasıl tüketilmelidir?

    Bebelac kavanoz ek gıdalarını, kavanozu açtıktan sonra hemen bebeğinize yedirebilirsiniz. Eğer bir kısmını yedirecekseniz, tüketeceğiniz kadarını ayrı bir kaba ayırıp kavanozda kalan püreyi buzdolabında 48 saat saklayabilirsiniz. İsterseniz soğuk veya sıcak olarak bebeğine verebilirsiniz. Isıtmak içinse şu adımları takip etmelisiniz;

     

    • Ek gıdanın istediğiniz kadarını bir kaba boşaltıp,

    • Sıcak su dolu bir kabın içinde bekletebilirsiniz yani benmari usulü,

    • Isındıktan sonra ise karıştırıp bebeğinize verebilirsiniz.


    Bebeğinize kavanoz serisi ile hazırlayabileceğiniz çorba tarifini öğrenmek için ¨Tahıllı Sütlü Sebzeli Çorba¨ yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Ürünlerinizde koruyucu katkı maddesi var mı?

    Ürünlerimizin raf ömrünü uzatmak için koruyucu madde eklenmemiştir. Ürünlerimiz Avrupa Birliği Bebek Beslenmesi Direktiflerine ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde üretilir. Bu direktifler bebek gıdalarında koruyucu madde kullanımına izin vermez. Ürünlerimizin taze kalması için kullanılan teknikler:

    Kurutma Tekniği: Gıdalar güvenli bir şekilde kurutulur, kurutma sonucu üründe nem olmadığı için bakteriler ve küf üreyemez. Bu ürünler oksijensiz ortamda hijyenik olarak ambalajlanarak dış çevre ile temas önlenir. Evde yapılan tarhana da bunun basit bir örneğidir; kurutularak yapılan tarhana, nemli ortamda kalmadıkça 2-3 yıl saklanabilir. Bizim toz formda olan ürünlerimiz de kurutularak üretilir. Ürün içinde su kalmadığı için yani ürün kuru olduğu için bozulmaz. 

    Sterilize veya pastörize etme: Gıdanın cinsine göre ürün hızla yüksek sıcaklığa çıkarılır ve yine hızla soğutularak vakum altında ambalajlanır. Bu işlem çok kısa sürede yapıldığı için ürünün besin değeri korunurken, bozulmaya neden olan bakteriler yok edilir. Kavanoz içinde oksijen kalmayacak şekilde vakum altında kapatılan ürün, son tüketim tarihine kadar tazeliğini ve besin değerini korur. Bizim tüm kavanoz ürünlerimiz bu teknikle üretilmektedir.

     

  • Kavanoz serisinde katkı maddesi var mıdır?

    Kavanoz serisi, eskiden annelerimizin evlerde özenle hazırladığı katkı maddesiz konserve yöntemine benzeyen bu yöntem ile bebeğinize ulaşıyor. Yani kavanoz ek gıdaları, geleneksel saklama yöntemi olan konserve tekniği ile üretiliyor. Nasıl mı? Dilerseniz bebeğinizin kavanoz mamasının nasıl üretildiğine birlikte bakalım:

    • Kontrollerden geçirilerek üretilmiş meyve, sebze ve tahıllar önce aniden çok yüksek sıcaklığa çıkarılır ve ardından yine çok kısa bir sürede oda sıcaklığına düşürülür. Bu hızlı işlem sayesinde gıdalar besin değerini koruyabilirler.

    • Kavanozlar hava almayacak şekilde kapatılıp emniyet halkasıyla kilitlenir. Bu yöntem ile ek gıdalar, ürün kapağı açılana dek tazeliğini koruyabilir. 

    Kavanoz serisinden Elma Armut ile bebeğinize hazırlayabileceğiniz lezzetli meyve suyu tarifini öğrenmek için “Elmalı Tahıllı Meyve Suyu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebelac ürünleri tazeliğini nasıl korur?

    Bebelac ürünlerinin tazeliğinin sırrı hiç de yabancı olmadığınız bir yöntemde gizli; 

    • Bebelac ürünlerinde kullanılan gıdalar, evde yaptığınız tarhana gibi kurutulur.

    • Kurutma sonucu üründe nem olmadığı için bakteriler üreyemez.

    • Kurutularak yapılan tarhana da nemli ortamda kalmadıkça 2-3 yıl saklanabilir. 

    • Oksijen almayacak şekilde ambalajlanan toz ürünlerimiz de son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur. 

    Bebelac ürünlerimizin tazelik sırrını öğrendiniz, şimdi sıra bebeğiniz için nasıl devam sütü hazırlayacağını öğrenmekte; ¨Bebeğiniz İçin Çocuk Devam Sütü Hazırlamanın Püf Noktaları¨ yazımız sizi bekliyor.

    *Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.

     

  • Bebelac ürünlerini açtıktan sonra ne kadar süre, ne koşulda saklamalıyım?

    Bebelac Çocuk Devam Sütleri ve Sütlü Tahıllı Ek Gıdaların ambalajını açtıktan sonra 4 hafta içinde bebeğinize vermelisiniz. Hazırlanmış ürünü ise 1 saat içerisinde bebeğinize yedirmeli ya da içirmelisiniz. Kuru ve serin bir yerde saklamalı, direk güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Kavanoz ürünlerini ise kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Kavanoz kapağını açıldıktan sonra 48 saat içinde tüketilmeli. Kavanoz kapağını açtıysanız ürünü buzdolabında saklamalısınız.

  • Bebelac çocuk devam sütleri günde kaç kere verilmelidir?

    İlk  ay anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda, doktorunun önerisiyle bebeğinizin her acıktığında ya da ihtiyacı olduğu kadar besleyebilirsiniz. İlk 6 ayda bebek 2-3 saatte bir beslenebilir. 

    6. aydan sonra ek gıda döneminde de bebeğinizin anne sütü ihtiyacı devam eder. Bu dönemde onun sağlıklı gelişimini desteklemek için 2 yaşına gelinceye kadar düzenli olarak anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde doktorunuza danışabilirsiniz.

    Devam sütünü nasıl hazırlayacağını öğrenmek için ¨Bebeğiniz İçin Çocuk Devam Sütü Hazırlamanın Püf Noktaları¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

    *Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.

     

  • Bebeğim kabız oluyor ne yapmalıyım?

    Bebeğin kabız olduğunda şu yöntemleri deneyebilirsiniz;

    Bebişinizin kabızlığının nedeni fazla ek gıda olabilir.

    • Doktoruna danışarak ona günde 1-2 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz,

    • Bebeğinize pedal çevirme hareketi yaptırmak da bağırsak hareketlerini hızlandırabilir,

    • Eğer bebeğiniz ek gıda dönemindeyse, öğünlerinde sebze olarak yeşil yapraklı sebzeler, kabak, fasulye, enginar gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz. Kırmızı erik, kayısı, üzüm suyu ve armut bağırsaklarını rahatlatabilir.

    • Tahıllar da lif içeriği nedeniyle sindirimine yardımcı olur. 

     

    Bebeğiniz kabız olduğunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için ¨Bebeğiniz İshal ya da Kabız Olduğunda Ne Yapmalısınız?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

     

Bize Sorun Canlı Yardım