1
  • Aile Sofrasına Geçişi Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalıyım ?

    Çocuğunuz birinci yaşını doldururken onu artık aile sofrasına, sizin düzen ve saatlerinize alıştırmaya başlayabilirsiniz.
    Aile sofrasında yemeğe başlamak, bebeğinizin sosyal becerilerini arttırır ve ailenin diğer bireylerinin de yemek yiyor olması, bebeğinizin verilen besinleri reddetmemesine de yardımcı olur. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Bebekler İçin Aşılar Neden Önemlidir?

    Hastalığın oluşmasını önlemek her zaman tedavi etmekten çok daha kolay ve anlamlıdır. Aşı, bebeğinizi hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından korunabilmesi için uygulanmaktadır. Bebeğinizin aşılarını zamanında yaptırmanız çok önemlidir. Aşılar ile detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Bebekler neden ağlar? Nasıl ayırt edebilirim?

    Bebekler ilk aylarda sindirim sistemleri tam gelişmeden doğdukları için gaz sıkıntısı yaşayabiliyorlar. Bu durum bebeklerin özellikle günün belirli saatlerinde ağlamasına sebep olmaktadır. Bebeğinizin uykusunun gelmesi ya da karnının aç olması da ağlamasına sebep olabilir.
    İlk aylarda bebekler anneleri ile kendilerini bir bütün olarak algılarlar ve tensel teması sürekli sürdürerek bir arada olmak isterler, bunu ağlayarak ifade edebilirler. 
    Dil gelişimini henüz kazanmadıkları dönemde bebekler  isteklerini ağlayarak ya da fiziksel tepkilerle dile getirebilirler. Böyle durumlarda bebeğinizi kucağınıza alıp sakinleştirebilir, onun sıkıntısını anladığınızı basit sözcüklerle ifade ederek dikkatini başka şeylerle dağıtmaya çalışabilirsiniz. 

  • Bebeğim benden ayrılmak istemiyor, ne yapabilirim?

    Bebekler, özellikle bir yaş civarında çok kısa süreli ayrılıklara bile tepki göstermeye başlayabilir. Sizi neden göremediğini anlayacak ve ne zaman döneceğinizi bilecek olgunluğa henüz erişmemiş olması bebeğinizde ayrılma kaygısına neden olur. Bebeğinizden ayrılmadan önce ona haber vermeniz,  ayrılık sürelerini makul tutmanız ve sizin yokluğunuzda bebeğinizin güvendiği  kişilerle vakit geçiriyor olması bu kaygıyı azaltmak için önemlidir.

  • Bebeğim mastürbasyon yapıyor, ne yapmalıyım?

    Cinsel organlarda sinir uçları yoğun bulunduğu için bu bölgeler fiziksel hazza sebep olur. Kendi bedenlerini keşfetmeye başlamalarıyla birlikte 1,5 - 6 yaş arasında çocuklar mastürbasyon yapmaya başlayabilir. Bu çok doğal bir durumdur. Bu davranış sebebiyle çocuklara herhangi bir tepki göstermemek, cezalandırmamak, müdahalede bulunmamak gerekir.

  • Kardeş kıskançlığında nelere dikkat edilmelidir?

    Eve yeni bir bebeğin gelmesiyle birlikte büyük çocuklar ihmal edildiklerini ya da daha az sevildiklerini düşünerek kıskançlık geliştirebilirler. Öfke, bebeksi davranma ve dikkat çekmeye çalışma gibi davranışlar sergileyebilirler. Kardeş sonrası çocuğunuzun evdeki düzenini olabildiğince korumanız ve onunla özel olarak ilgilenip zaman geçirmeniz, bu dönemi daha kolay atlatmasına ve kardeşini benimsemesine yardımcı olacaktır.

  • Bebekler televizyon izlemeli mi?

    Sağlıklı beyin ve dil gelişimi için çocukların özellikle ilk iki yıl televizyon izlemesi önerilmemektedir. 2 yaşından itibaren de kontrollü, günde yarım saati geçmeyecek sürede, bebeğin gelişim düzeyine uygun programlar tercih edilmelidir.  

  • Bebekler niçin uykudan uyanır?

    Bebeklerin uykudan uyanmasının en çok rastlanan neden acıkmadır. Bu nedenle bebeklere gece uykusundan önce onları hem tok tutacak hem de besin değeri yüksek gıdalar verebilirsiniz.
    Bazen uyku düzensizliğinin sebebi diş çıkarma döneminde olmanız olabilir. Bu dönemde bebeğiniz sık uyanabilir. Uyumadan evvel ılık bir banyo ve dişleri için diş etlerine rahatlatıcı yumuşak masajlar yapabilirsiniz, ninni söylebilirsiniz.

  • Bebekler ne zaman yürümeye başlar?

    Bebekler genelde 12-15 ay arasında yürümeye başlar. Bazı bebekler bundan 1-2 ay önce de yürüyebilirler. Eğer 1,5 yaşından sonra yürüyemiyorsa doktora danışılmalıdır. 

  • Bebeğin su ihtiyacı ne kadardır?

    İlk 6 ay bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılayabilirsiniz, su vermenize  gerek yoktur. Ek gıda dönemiyle birlikte bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinize suyunu tokken verebilirsiniz, ihtiyacı olduğu kadar suyu kendisi içecektir. Diğer sıvı gıdalardan da sıvı ihtiyacını karşılayacağı için bebekler için belirli bir miktar su miktarı önerilememektedir. 

  • Bebeğim ne zaman konuşmaya başlar?

    Her bebeğin konuşma zamanı farklıdır. Bebekler yaklaşık olarak 1-1,5 yaşlarında ilk kelimelerini söylerler ve 2-3 yaş civarında kendilerini ifade edebilir hale gelirler. Bebeğinizin konuşmasını desteklemek için onunla sürekli konuşabilir, hoşuna giden kitapları okuyabilirsiniz. 

  • Bebeğim ayda ortalama olarak kaç kilo almalıdır?

    Her bebeğin gelişimi farklıdır. Ancak genel olarak bebekler ilk 5- 6 ayda ortalama olarak ayda 800 gr kadar kilo alır ve 1,5-2 cm kadar da uzarlar. 6 aydan sonra büyüme yavaşlayarak devam eder. Kilo alımı ayda 200-500 gr civarı olur, boy da 1 cm kadar uzar.

Bize Sorun Canlı Yardım