Vücudumuzda herhangi bir organın görevini tam yerine getirmemesi durumunda bedenimizin farklı bölümleri bazen fizyolojik bazen de psikolojik olarak etkilenebilir. Bu durum bebekler için de geçerli. Örneğin bağırsak sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmayan bebeklerin beynine giden sinyaller nedeniyle daha mutsuz oldukları kanıtlanmış durumda.
Peki, bağırsak beyin ilişkisi tam olarak nasıl ilerliyor?
Bebeklerde Sindirim Sistemi Gelişimi
Bebekler, anne karnında gelişimlerini gerçekleştirseler de bazı organlar ve sistemler, bebeğiniz dünyaya gözlerini açtıktan sonra gelişmeye ve kullanılmaya başlar. Anne karnındayken bebeğiniz sizin yediğiniz ve sindirdiğiniz besinlerle beslendi ama o artık minik bir birey ve sizden ayrı beslenmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla artık sindirim sistemini daha efektif bir şekilde kullanması gerekecek.
Bebeğin gelişimi için mucizevi olan anne sütü, bu konuda da görev üstlenir. Anne sütüyle beslenen yenidoğanın bağırsak sistemi, gelişir ve güçlenir. İlk 6 aylık dönemde yani bebeğinizi sadece anne sütüyle beslediğiniz süreçte, bebeklerin bağırsak sistemi yetişkinler gibi değildir. Bağırsak sistemindeki değişimler 6. aydan sonra başlanan ek gıda ile meydana gelir, 18. ve 36. aylar arasında yetişkinin sindirim sistemine benzemeye başlar. Fakat bebeğinizin sindirim sisteminin henüz gelişmediği dönemde bile, bağırsak sistemindeki aksaklıklar, yetişkinlerde olduğu gibi, onu fizyolojik ve psikolojik olarak etkileyebilir. Belki de bebeğinizin mutsuzluğunun nedeni budur!
Bağırsak Sistemi ve Bebek Beyni Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Bağırsakların sadece sindirim sistemi üzerinde etkili olduğunu mu düşünüyorsunuz? Oysa bağırsaklar bebeğinizin duygu durumunu bile etkileyebilir. Yani beyin bağırsak ilişkisi sanılandan çok daha yakın.
Bağırsaklarda bulunan 100 milyon sinir hücresi, bu organın “2. beyin” olarak adlandırılmasını sağlar. Mutluluk hormonu olan serotonin ise aslında %95 oranında 2. beyin olarak adlandırılan bağırsakta salgılanır. Dolayısıyla eğer bebeğinizin bağırsak sorunları ya da sindirim problemleri varsa genellikle mutsuz olması, duygu değişiklikleri yaşaması gayet normal. Peki; bebeğinizin mutlu olması, gülücükler saçması ve elbette sağlıklı bir şekilde büyümesi yani sindirim sorunu yaşamaması için bebeğinizi nasıl beslemelisiniz?
Bebeklerde Bağırsak Sistemi ve Beyin Gelişimi İçin de Mucizevi: Anne Sütü
Bebeğinizin ihtiyacı olan bütün besin değerleri anne sütünde bulunur ve bu nedenle anne sütü, sağlıklı bebek gelişiminde önemlidir. Bu nedenle bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle, sonraki 6 ayda anne sütüne artı olarak ek gıdalarla beslemelisiniz. “Sütüm yetersiz geliyor, ne yapmalıyım?” dediğiniz durumlarda ise doktorunuza danışarak fermantasyon yöntemi ile üretilmiş devam sütlerinden yardım alabilirsiniz. Fermente ürünler, bebeğinizin sindirim sistemini düzenler, mineral ve vitaminlerin bağırsakta daha kolay emilmesine yardımcı olur. Vücudun 2. beyni olan sindirim sistemi daha sağlıklı bebeklerde gaz sancıları, karın ağrısı, şişkinlik gibi durumlar daha az görülür ve bebeğiniz bu sayede mutlu olmanın tadını çıkarır! Aynı zamanda sağlıklı bağırsak sistemine sahip olan bebeğinizin uykusu daha düzenli ve kaliteli olmaya başlar.