1

Bebekler anne karnındayken göbek kordonu ve plasenta aracılığı ile nefes alır. Akciğer, bebek vücudunda gelişen son organdır. Bebek doğduğu zaman göbek kordonu bağlanır ve bebek kendi başına ilk nefesini alır. Bu ilk nefesi alma çabasını ise ağlayarak ortaya koyar. Yani yenidoğan ağlaması aslında bebeğin hayata merhaba deyişidir. Doğduğu günden sonra ise bebeğin ağlaması çeşitli sebeplere bağlı olabilir. Karnı acıkmış veya bezinin değişme zamanı gelmiş olabilir ya da sadece etrafındaki dünyaya alışmaya çalışıyordur. Tahmin edilerek sebebi anlaşılmaya çalışılan bebek ağlaması kimi zaman yorucu olabilir. Ancak “Ağlayan bebek nasıl susturulur?” sorusunun cevabına ulaşarak bu kaygılı zamanlar daha kolay geçirilebilir.

Beyaz Gürültü Dinletin

Özellikle yenidoğan bebek ağlaması için tercih edilebilecek en kolay sakinleştirme yöntemlerinden biri beyaz gürültüdür. Beyaz gürültü, bebeklerin anne karnında duyduğu yoğun seslere yakın gürültüleri ifade eder. Elektrik süpürgesi ya da saç kurutma makinesi açarak bebeğinizin bu seslere karşı nasıl tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Beyaz gürültüler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve bebeğinize dinletmek için “Bebeğinizi Rahatlatan Mucizevi Beyaz Gürültüler” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Vücudunuza Yakın Tutun

Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer. Bir taşıyıcı yardımı ile bebeğinizi kucakladığınız için ellerinizi de rahatlıkla kullanabilir ve rahat hareket edebilirsiniz.

Beslenmenizi Gözden Geçirin

Bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Annenin beslenme kaynaklarına bağlı olarak anne sütü bebeklerde gaz oluşturabilir. Bu durum ise bebeklerde ani ağlama krizi görülmesine sebep olan önemli faktörlerdendir. Bunun önüne geçmek için beslenmenizde gaza sebep olabilecek lahana, mercimek, süt ya da fasulye gibi besinlerin bulunmamasına özen gösterebilirsiniz. Gaz oluşumuna sebep olabilen yiyecekleri öğrenmek için “Emziren Annelerde Gaz Yapan Besinler” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bebek Masajı Yapın

 

Ağlama, bebekte olduğu kadar ebeveynde de stres oluşturabilir. Bu gibi durumlarda akla gelen “Bebeğim sürekli ağlıyor, ne yapmalıyım?” sorusunun hem ebeveyni hem de bebeği rahatlatabilecek bir cevabı vardır: Bebek masajı yapmak. Bebeğinize yapacağınız masaj; onun sakinleşmesine, sizin de dokunmanın etkisi ile rahatlamanıza yarayabilir. Bebek masajının nasıl yapılacağını öğrenmek için “Bebeğinizi Mest Edecek Kelebek Masajı” başlıklı içeriğimizi okuyarak rahatlama yolunu keşfedebilirsiniz.

Konuşun, Şarkı Söyleyin, Eğlendirin

Bebeğiniz her ne kadar küçük de olsa sıkılabilir ve bunu ağlayarak ifade edebilir. Eğlendirerek bebeğinizi sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Bunun için herhangi bir oyuncağa ihtiyacınız olmaz. Onun için en ilgi çekici şey sizin yüzünüzdür. Bebeğinizin yüzüne doğru eğilin ve farklı mimikler, sesler kullanarak onunla konuşun ya da şarkı söyleyin.

Bebeğin Çok Ağlaması Zararlı mı?

Bebeklerin sürekli ağlaması, sağlıklarına zarar vermemekle birlikte ağlarken yalnız bırakılmaları da tavsiye edilmez. Ağlarken stres hormonu olarak da belirtilen kortizol üretilir. Bebeğinizin bu hormonun etkisiyle endişe duymaması için yanında bulunabilirsiniz. Bebeklerin çok ağlaması kimi zaman kolik kaynaklı da olabilir. Kolik, genellikle doğumu takip eden 6. haftada zirve yapıp 3. ayda düzelebilir. Bebeğinizde günde 3 saat ağlama gibi koliği işaret eden bir durumla karşılaşırsanız mutlaka doktorunuzun tavsiyesine başvurmalısınız.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım