Biliyor musunuz; alerji, çoğu anne için tanıdık bir durum. Çünkü bebeklerde alerji yaygın olarak görülebilir. Bebeklerde alerjinin sebepleri arasında:
- Genetik faktörler yani sizin veya eşinizin alerjisinin olması
- Çevre kirliliği
- Hava kirliliği
- Kimyasalların hayatımızdaki yerinin gün geçtikçe artması gibi nedenler bebeklerde alerji görülmesine sebep olabilir.
¨Bebeklerde alerji neden olur?¨ sorusunun cevabı da ilginizi çekebilir 😊 Bağışıklık sisteminin zararlı olmayan bir maddeyi zararlı gibi algılaması ve alerjik reaksiyon göstermesi.
Bebeğimin Alerjik Olduğunu Nasıl Anlarım?
- Bebeğiniz hırıltılı bir şekilde soluk alıp veriyorsa, burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya nefes sıkışması varsa bu solunuma bağlı alerjinin belirtisi olabilir. Tabii emin olmak için önce bebeğinizin doktoruna danışabilirsiniz.
- Yumurta, balık, portakal, çilek, muz, fındık gibi bazı gıdalar besin alerjisine neden olabilir. Alerjen besinler bebeklerin ağzının etrafında, dilinde ve dudaklarında şişme yapabilir.
- Bebeklerde alerji, vücutta kızarıklık, kaşıntı ve ciltte kuruma meydana getirebilir.
- Bebeklerde en sık görülen alerji türü besin alerjisi ve solunuma bağlı alerjilerdir.
Bebeğinizde kusma, kabızlık ya da reflü gibi rahatsızlıkları var ise besin alerjisi olup olmadığı ile ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.
Bebeğimin Alerji Riskini Azaltmak için Nasıl Önlemler Alabilirim?
- Bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirebilirsiniz. Unutmayın, güçlü bağışıklık düşük alerji ihtimali demek 😉
- Bazen de alerjik gıdalar sütünüzle birlikte bebeğinize geçebilir. Böyle bir durumda beslenme şeklinizde küçük değişiklikler yapabilirsiniz.
- Eğer sizde ya da eşinizde alerji var ise ek gıda döneminde bebeğinize yedirdiğiniz gıdaları özenle seçmenizde fayda bulunur.
- Katı gıda döneminde bebeğinize az miktarda ve her seferinde yeni bir gıda tattırabilirsiniz. 3 gün kuralı sizin en büyük yardımcınız olabilir. Yeni bir yiyecek tattırdıktan sonra 3 gün yeni bir yiyecek tattırmadan bekleyebilir, bebeğinizde alerji yapıp yapmadığını gözlemleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin uyuduğu odanın nemli ve rutubetli olmamasına dikkat edebilirsiniz.
- Bebeğinizin odasında kullanılan duvar boyasının kokusuz ve bebekler için özel üretilmiş olan boyalardan olmasına özen gösterebilirsiniz.
- Bebeğinizin yatağının ağaçtan yapılması ve bebekler için üretilen özel boyalarla boyanmış olmasına dikkat edebilirsiniz.
- Pelüş gibi tüylü ve toz tutan oyuncakları bebeğinize vermemeye çalışın.
- Bulunduğu ortamların tozlu ve kirli olmamasını sağlayabilirsiniz.
- Çocuk odası için antibakteriyel halı seçebilirsiniz.
- Bebeğinizde alerjik belirtiler fark ettiğinizde doktorunuza danışmayı unutmayın.
- Bebeğinizin odasını temizlerken deterjan seçimine dikkat edebilirsiniz. Tabii ki ¨Bebek Odası Temizliğinde Kullanabileceğiniz Doğal Temizlik Ürünleri¨ yazımızı okumayı unutmayın😉