Bebeğiniz doğumundan itibaren sürekli gelişim halinde. Motor becerileri ve zekâ gelişiminin yanında fiziksel gelişimi de her geçen gün farklılık gösteriyor. Büyüme ve gelişim ataklarında, bebeklerde boy kilo ilişkisi ön plana çıkıyor.
Genetik yapıya bağlı olarak boy, vücut yapısı, büyüme temposu, fizyolojik özellikler yönünden büyük farklılıklar görülebilir. Her bebek aynı şekilde gelişim göstermez. Fakat bu tür hesaplamalar, ortamalar alınarak yapılabilir. Bu nedenle bebeğinizin boyu ve kilosu için, değişik yaşlarda vücut ölçümleri ve diğer özellikler için alt ve üst sınırları bilmenizde fayda var. Bebeğinizin büyüme sürecinde bilinçli olmak ve onun fiziksel gelişimini takip edebilmek için bebek boy kilo tablosu size yardımcı olacak.
Bebek Gelişim Tablosundan Nasıl Yararlanılır?
Bebeğinizin boy ve kilo oranını ve bulunduğu döneme göre uygunluğunu size gösteren tabloyu, “persentil” olarak da duyabilirsiniz. Persentil, büyüme eğrisi demektir. Yani bebeğin gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini değerlendirilmesi persentil değerlerine göre yorumlanabilir. Persentil tablosu yani yaygın bilinen şekliyle boy kilo tablosundaki veriler, boy-kilo oranı, baş çevresi gibi büyüme ve gelişme ile ilgili çeşitli parametrelerin değişik yaşlarda gösterdikleri alt ve üst sınırları, gelişimini olağan şekilde tamamlayan bebek gruplarından alınır. Bu değerlere bakarak bebeğin belirlenen gelişim değerlerine uygunluğu kontrol edilir ve gelişim takibi yapılır.
Tablo Bize Neler Anlatıyor?
Her bebeğin boy uzunluğu 6-12 aydan başlayarak genetik yapılarına özgü persentil değerlerine yaklaşır. 2-3 yaşlarında bebek artık kendi genetik özelliğini yansıtan persentil değere ulaşır. Bu tabloda dikkat etmeniz gerekenler elbette var. 3. ve 97. persentil arasındaki değerler normal kabul edilir. 3. persentil en kısa veya en zayıf çocuğu, 97. persentil en uzun veya en kilolu çocuğu temsil eder. Sadece 3. persentil ve 97. persentil kabul edilen değerler değildir. Bu değerlerin ortasında yer alan değerler de bebeğinizin gelişim durumunu gösterir. Mesela 50. persentil, ortalama bebek ölçüsünü temsil eder.
Bebeğinizin hangi persentil değerinde olduğunu tespit ettikten sonra, aynı persentil çizgisi üzerinde ilerleyip ilerlemediğine dikkat etmelisiniz. Bunun için düzenli olarak ay ay bebek gelişim tablosunu takip etmenizde fayda var.