Henüz konuşmaya başlamayan bebeğiniz bir şeyden rahatsız olduğu zaman bunu genellikle ağlayarak ifade eder. Bez değişimi gerekmesi ya da açlık gibi fiziki ihtiyaçları işaret eden ağlamaların sebebini öğrenmek kolaydır. Ancak bebeğiniz bulunduğu ortamda kendisini huzursuz hissettiğini ya da hayal kırıklığı yaşadığını anlamak biraz daha zor olabilir.
Bebeğinizin bu gibi bazı davranışlarını anlamlandıramamanız, fiziksel gelişimi açısından büyük rol oynamasa da bebeğinizin duygularını anlamaya çalışmanız önemlidir. Böylece bebeğinizin duygularını kontrol etmesine yardımcı olmak için farklı yollar deneyebilirsiniz. Çünkü ebeveyn-bebek iletişiminin temel unsuru duyarlılıktır. Yani bebeğinizin hareketleri ile yüz ifadesini anlama ve bunu onun ihtiyaçlarını yorumlamada kullanma kabiliyeti. Bu durum, anne içgüdüsü olarak adlandırılsa da iyi bir gözlemle baba ve bebeğin bakımından sorumlu diğer yetişkinler de bu yeteneği edinebilir. Bebeklerde duygusal gelişim açısından büyük önem taşıyan ebeveyn duyarlılığını edinebilmek için bazı ipuçlarına dikkat edebilirsiniz.
Bebeğiniz Neler Hissediyor?
- Bebeğiniz 1 yaşına girdikten sonra arzularını öfke ve hayal kırıklığı ile ifade etmeyi öğrenebilir.
- 18. aydan sonra ise başkalarının duygularını anlayıp empati gösterebilir. Örneğin ağlayan birisini gördüğü zaman dudaklarını büküp üzülebilir. Bu bebekte duygusal zeka gelişiminin de işaretlerindendir.
Bebeğinizin Duygusal Gelişimine Destek Olun
Bebeğiniz yürüme, konuşma ve yaşıtlarıyla iletişim kurma gibi pek çok kabiliyeti kazanmak için çabalar. Bu süreçte kimi zaman hayal kırıklığı yaşayabilir. Bebeğinizin huzursuz tavırlar sergileyebildiği bu gibi durumlarda sabırlı olmanız ve bebeğinizin duygularını kabul etmeniz önemlidir. Bebeğinize destek olmak için bazı adımları takip edebilirsiniz:
- Her gün bebeğinizle dışarıda vakit geçirerek bebeğinizi rahatlatmaya çalışın.
- Bebeğinizle sık sık konuşun ve ona davranışlarınızın nedenlerini açıklayın. “Yemek yemem gerekiyor, bu yüzden parktan biraz sonra çıkmalıyız." örneğinde olduğu gibi.
- Sinirli davranışlar sergilediği zaman bunların sebebini anlamaya çalışın. Sakin bir ses tonu ve sade bir dille hareketlerinin sonuçları hakkında bebeğinizle konuşun. Yanlış bulduğunuz davranışları kabul etmediğinizi söyleyin. Ancak duygularını dilediği gibi yaşamasına izin verin. Bırakın bebeğiniz ağlasın. Ona yalnızca sarılın ve yanında olduğunuzu hissettirin.
Bebeğinize verebileceğiniz en önemli desteklerden birisi de onun duygularını ifade etmesine yardımcı olmaktır. Bebeğinize duyguları öğretin. Böylece bebeğiniz büyüdükçe iletişime daha açık olacak ve duygularını kontrol etmeyi öğrenecektir.