Vücuda oksijen taşınmasına katkı sağlayan, yorgunluk ve bitkinlik gibi durumların azalmasına yardımcı olan, kırmızı kan hücrelerinin yapımında söz sahibi olan, enerji oluşumuna ve bağışıklık sistemine katkıda bulunan demir minerali sadece yetişkinler için değil bebekler için de oldukça önem taşır. Demir, vücut gelişiminin yanı sıra beyin gelişimi için de oldukça önemli bir görev üstlenir. Diğer bir deyişle bebeğinizin vücudundaki demir miktarı ile beyin gelişimi arasında bir bağlantı var. Peki, demir eksikliği bebeklerde beyin gelişimini nasıl etkiler?
Bebekler İçin Demirin Önemi
Demir ihtiyacı sadece dünyaya gelmiş bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli değil, anne karnındaki bebeğiniz bile gelişimi sırasında demire ihtiyaç duyar. Gebeliğin ilk dönemlerinde kırmızı kan hücresi yapımında görev alan demir, ileriki zamanlarda beyne sinyal iletimini hızlandıran sinir dokularının yapımını üstlenir. Diğer bir deyişle gebelik döneminde demir eksikliğiniz varsa bu durum bebeğinizi de etkiler.
Demir Eksikliği Bebeğinizin Beynini Nasıl Etkiler?
Demir eksikliği, gelişim döneminde olan bebeğin beynine yeterli derecede oksijen gitmemesine neden olup bebeğinizin beyinsel fonksiyonlarını ve sinir sistemini geri dönülmez bir şekilde etkileyebilir. Peki, demir eksikliğinin bebeklere etkisi tam olarak nedir? Demir eksikliği beyinde; algılamada ve odaklanmada güçlük çekmeye, bebeklerin kas gruplarını kullanarak yaptıkları motor hareketleri öğrenmede zorluk yaşamaya, hafıza, algılama ve problem çözme konularında yetersizliğe sebep olabilir. Bunların yanı sıra bebeğinizin duygusal ve sosyal zekası da demirden beslenir. Vücudunda demiri eksik olan bebek, ileriki dönemlerde vücudunda yeterli demir olan bebeklere göre daha mutsuz, daha sinirli ve korkuya daha eğilimli olabilir. Demir takviyesi yapılmadığı durumlarda oluşabilecek bir anemi türü olan demir eksikliği anemisi de bebeklerde demir eksikliği sonuçlarından biri olabilir.
Bebeğinizin Demir İhtiyacını Nasıl Karşılamalısınız?
Bebeğiniz dünyaya geldiğinde, vücudunda ilk 6 ay ona yetecek miktarda demirle doğar. Buna artı olarak anne sütü ile demir takviyesi yapılır. Anne sütü, bebeğiniz için demir emiliminin yüksek olduğu bir besindir. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeğin ek gıdaya geçmesi ile birlikte yani bebeklerin 6. ayından itibaren demir ihtiyacı diğer besinlerle de karşılanabilir. Kırmızı et (demir bakımından oldukça zengindir), koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, baklagiller, kurutulmuş meyveler ay ay bebek beslenmesi tablosuna uygun bir şekilde yer vermeniz gereken ve “Bebeklerde demir eksikliği için ne yenmeli?” sorusunun cevabı olan besinlerdir.
Demir Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliğinin nedenleri, gebelik dönemindeki yanlış beslenme, sigara kullanımı, diyabet ya da yüksek tansiyon gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra 6.aydan sonra ek gıdaya başlaması gereken bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeniz, vücuda demir alımını sağlayan gıdalara bebek beslenmesinde yer vermemeniz de demir eksikliğine neden olabilir. Ayrıca yoğurt, inek sütü, peynir ve yüksek posalı yiyecekler de vücuda alınan demirin emilimini azalttığı için demir eksikliğinin sık görülen nedenleri arasındadır.
Bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliğinin belirtileri arasında ise iştahsızlık, yorgunluk, büyümede yavaşlama ya da yaşıtlarına göre daha küçük durma, öğrenme güçlüğü, soluk cilt, ağlama krizleri bulunur.