1

Normal zehirlenme vakası ile karıştırılmaması gereken, sadece hamilelikte ortaya çıkabilen bir durum olan gebelik zehirlenmesine preeklampsi de denir. İdrarda protein kaybı ile başlayan gebelik zehirlenmesi, normalde damarların içinde bulunması gereken sıvının, damar dışına çıkmasıyla oluşumunu gösterir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu vakada idrarda protein kaybına tansiyon yükselmesi ve ödemler eşlik edebilir.

Gebelik zehirlenmesi, insana özgü olma özelliğiyle farklı bir durumdur, anne adayının ve bebeğin ciddi anlamda rahatsızlanmasına sebep olabilir. Bu vaka hafif olarak atlatılabileceği gibi eğer hastalık ilerlemişse istenmeyen sonuçlara da neden olabilir. Gebeliklerin %6’sında görülen, bu vaka fark edildiğinde genelde doktorlar anneye doğum yaptırma çözümüne giderler. Doktorlar vakanın ilerleme boyutuna ve bebeğin durumuna göre en doğru tedavi müdahelelerini yapacaktır. Bu konuyu önemseyerek süreci mutlaka bir doktor gözetiminde yürütmek gerekir. Çünkü hastalığın çok ilerlemesi halinde anne ya da bebek kayıpları ortaya çıkabilir.

Gebelik Zehirlenmesi Kimlerde Görülebilir?

20-30. haftadan önce görülen preeklampsi, genelde çok geç ve erken doğumlarda (18 yaş altı ya da 35 yaş üstü), obezite durumunda, çoğul gebelikte görülebilir. Ayrıca, kronik hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalığı, lupus veya romatoid artrit gibi durumları yaşayan anne adayları gebelik zehirlenmesi vakası ile karşılaşabilir.

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Preeklampsi’nin başlıca belirtileri vardır fakat bu rahatsızlık hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilir. Hamilelik boyunca yapılan rutin kontroller erken teşhisin gerekliliği için ayrıca önem kazanır. Gebelik zehirlenmesinin tansiyona ve idrar tahliline bakılarak teşhis edilebilir. Gebelik zehirlenmesinde en yaygın görülen belirtiler aşağıdaki gibidir;

  • Şişkinliklerin (ödem) çok fazla olması
  • İdrar renginde koyulaşma veya azalma
  • Aşırı bulantı ve kusma
  • Karaciğer bölgesinde ağrı
  • Halsizlik, bilinç bulanıklığı, unutkanlık
  • Görme bozukluğu
  • İdrarla protein kaybı
  • Yüksek tansiyon
  • Bebek hareketlerinin azalması
  • Vücutta sararma

Gebelik Zehirlenmesi Tedavisi

Gebelik zehirlenmesinin tedavi yöntemi bebeğin doğurtulması olarak belirlenir. Hafif preeklampsi durumunda bile anne ve bebek doktor gözetimi altında takibe alınır. Anne adayının kan değerleri takip edilir ve tansiyon düşürülür. Ağır preeklampsi ve eklampsi gelişmemesi için anneye doktor kontrolünde magnezyum tedavisi başlanır. Doğum sonrasında da doktor kontrolünde annenin yoğun bakımda tutulması önemlidir.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım