Hamilelik müjdesini almanızla birlikte yaşadığınız sevinç, ileriki günlerde merak dolu anlara dönüşebilir. “Hamilelikte beni neler bekliyor?” ya da “Bebeğim doğduktan sonra neler yapmalıyım?” gibi sorular zihninizi meşgul edebilir. Aklınızdaki belirsizlikleri gidermek de daha sağlıklı ve kendinize güvendiğiniz bir hamilelik süreci geçirmenize yardımcı olabilir. Bu berraklığa kavuşabilmek içinse ebeveynlik ve hamilelik kitapları okumak sizin için en doğru yöntem olabilir.
Çeşitli ihtiyaçlarınıza yönelik hazırladığımız hamilelikte okunacak kitaplar listesinden seçim yaparak ilk adımı atabilirsiniz.
1.Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı - Dr. Thomas Verny / John Kelly
Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı, bebeğinizin 9 ay boyunca hangi gelişim aşamalarından geçtiği, neleri duyabildiği ve hissedebildiği gibi birçok konu hakkında bilimsel araştırmalara dayanan bilgiler sunuyor. Bu kitabın rehberliği ile daha bebeğiniz doğmadan onunla bağ kurmanın keyfini tadabilirsiniz.
2.Ina May'in Doğuma Hazırlık Rehberi - Ina May Gaskin
Dünyaca ünlü bir ebe ve yazar olan Ina May Gaskin, anne adaylarının doğumu tecrübe etme şekillerini samimi bir dilde anlatıyor. Kitabı yazma sebebini ise şu cümlelerle aktarıyor: “Bu kitabı yazmamdaki amaç, kadınların doğum süreci ve doğum anındaki gerçek kapasiteleri hakkında, eldeki en güncel bilgileri aktarıp, bu bilgilerin modern doğum teknolojisiyle nasıl birleştirilebileceğini gösterirken, bir yandan da sizi cesaretlendirmek ve bilgilendirmektir.” Bu kitabıyla aynı zamanda doğal doğuma bir saygı duruşunda bulunuyor. Doğum yöntemleri, kadın vücudunun kabiliyetleri konusunda bilgi sahibi olmak ve doğuma daha emin bir şekilde ilerlemek için faydalanabileceğiniz bir eser.
3.Doğal Ebeveynlik - Dr. William Sears / Martha Sears
Eğer bebeğinizle güvenli bir bağlanma gerçekleştirmeyi arzu ediyor ve bunu nasıl gerçekleştireceğinizi araştırıyorsanız Doğal Ebeveynlik kitabı sizin için doğru kaynak olabilir. Dr. William Sears ve Martha Sears, doğal ebeveynliğin 7 bağlanma yöntemi olarak ifade ettikleri şu başlıklarla bilgilendirmede bulunuyorlar: Bebekle Doğumda Bağlanmak, Emzirmek, Denge ve Sınırlar, Bebeğin Ağlamasını Dikkate Almak, Bebeğe Yakın Uyumak, Bebeği Askıyla Taşımak, Bebek Eğiticilerine Dikkat.
4.Bebek Bakım Sorunlarına Mucizevi Çözümler - Tracy Hogg / Melinda Blau
Hamilelik ile ilgili kitaplardan biri olan Bebek Bakım Sorunlarına Mucizevi Çözümler, doğum ile 3 yaş arasındaki süreçte bebek bakımına dair aklınıza gelebilecek sorulara cevaplar veriyor. Yaygın kanının aksine bebeğin her şeyin farkında olduğu fikrinden yola çıkan Tracy Hogg ve Melinda Blau; ebeveynlerin, bebeklerinin dillerini anlamalarına yardımcı oluyor.
5.Doğal Doğum - Gülnihal Bülbül
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Gülnihal Bülbül, okurları doğumla ilgili toplumsal olarak kabul edilen endişe, korku ve sıkıntıları bir kenara bırakmaya çağırıyor. Anne adaylarının kendilerine güven kazanmasını telkin ederken baba adaylarına ise doğum sürecinde nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatıyor.
6.Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı - Ayşe Öner
Özellikle ilk hamileliğinizse emzirme danışmanı Ayşe Öner’in Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı sizin için rehber niteliğinde olabilir. Kitap, hamilelikte beslenmeden lohusalık, bebek odası hazırlığı, bebek masajı ve ilk yardıma kadar pek çok konuya dair yararlı bilgiler sunuyor.
7.Bilinçli Bebek - Aletha Solter
Bebeğinizin dilini anlamak ve onunla sağlıklı, güven dolu bir iletişim kurmak istiyorsanız Bilinçli Bebek bu yolda size ışık tutabilir. Popüler hamilelik kitaplarından biri olan bu eser, doğumdan 2,5 yaşa kadar geçen süreçte bebeğin zeka gelişimi, duygusal ve fiziksel ihtiyaçları ve bunları nasıl ifade ettiğine dair pek çok bilgi yer alıyor.
8.Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? - Sharon Mazel / Heidi E. Murkoff
Hamilelerin okuması gereken kitaplardan biri olan Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler? adlı eser, hamilelik haberini aldıktan sonra aklınıza gelen tüm sorulara madde madde cevap veriyor. Hamilelik ve hamilelik sonrası döneme dair karşılaşabileceğiniz tüm durumları bu kitap ile öğrenebilirsiniz.
9.Şiddetsiz İletişim - Bir Yaşam Dili - Marshall B. Rosenberg
Şiddetsiz iletişim, eşlerin birbirleriyle ya da ebeveynlerin bebekleri ile yaşayabilecekleri çatışma durumunu diyaloğa çevirmeyi amaçlayan bir kavram. Hamilelikle birlikte hayatınızda değişen önceliklerin bir çatışma sebebi haline gelmesini önlemek için bu kaynaktan faydalanabilirsiniz.