Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz andan itibaren doğumla ilgili birçok konuyu merak edersiniz. Doğum zamanı yaklaştıkça doğum yöntemiyle ilgili tatlı bir heyecan başlar ve doktorunuzdan sizin hamilelik durumunuza uygun doğum tekniğini öğrenmek istersiniz.
Peki, tüm doğum teknikleri hakkında bilgi sahibi misiniz?
İşte doğum teknikleri hakkında bilmeniz gereken detaylar
Normal doğum
Adı üstünde normal doğum, "en iyi yöntem bu" diyorlar ama önemli olan sizin nasıl doğum yapmak istediğiniz.
Hamileliğinizin 40. haftasından sonra, rahminizin kasılmasıyla birlikte bebeğin dışarı doğru itilerek vajinal yolla gerçekleşen doğuma normal doğum denir.
Normal doğum aşamaları:
- 15-20 saniye kadar süren düzenli aralıklarla gelen sancılar, kanlı bir akıntı ve suyun gelmesi doğumun belirtileridir.
- Şiddetle artan sancıların başlamasından hemen sonra serviks açılır. Açılma uzunluğu 10 cm'e kadar çıkar.
- Serviks tam açıldıktan sonra iyice incelir, düzenli kasılmalarla itilen bebek, incelen serviksten kolaylıkla geçer ve vajinaya ulaşır.
- Bebek rahat bir şekilde dışarı çıkar ve plasenta ile bağlantı sağlayan göbek kordonu kesilir.
- 14-15 saat süren doğumlar olduğu gibi kısa sürede tamamlanan doğumlar da olabilir.
- Eğer zamanı geldiğinde kasılmalar başlamazsa suni sancı kullanılması gerekebilir. Anneye serumla ‘oksitosin’ hormonu verilir. Bu hormon suni kasılmaları başlatır.
- Buna rağmen normal doğum gerçekleşmezse sezaryene geçilir. Ayrıca normal doğumlar kendiliğinden olabildiği gibi, vakum veya forseps gibi müdahaleler de gerektirebilir.
Sezaryenle doğum
Sezaryenle doğum yapmanız ameliyata gireceğiniz anlamına gelir. Göbeğinizin altına kesik atılarak, sıvının boşaltılmasıyla beraber rahme ulaşılarak bebeğin çıkartılmasıyla gerçekleşen cerrahi işlemdir.
Sezaryen doğum nasıl gerçekleşir?
- Sezaryen doğum yaklaşık 38. hafta civarında planlı olarak yapılır.
- Genel anestezi uygulanır.
- Normal doğumda olduğu gibi sezaryende de göbek kordonu kesilir. Plasenta rahmin içinden alınır.
- Karnınızın içi temizlenir, kesilen yerler dikilir. Yaklaşık 1 saat kadar süren bir işlemdir.
Epidural (ağrısız) doğum
Hem o mucizevi ana tanık oluyorsunuz hem de acı çekmiyorsunuz! İçinizden “Nasıl olacak ki bu?” diyorsunuz değil mi? Bele yapılan bir iğne ile uyuşturulan sinirler sayesinde acı duymadan gerçekleşen, sizin de şahit olacağınız bir doğum yöntemidir. Normal doğumun yaratacağı sancıyı çekmek istemiyor ve doğumun her aşamasını izlemek istiyorsanız bu teknik size göre demektir.
Epidural doğum nasıl gerçekleşir?
- Özel iğneler ile omuriliği çevreleyen zarlar arasına girilerek bu bölgeye ilaç verilir.
- Uyanık kalırsınız, narkoz yoktur, sadece bölgesel anestezi uygulanır.
- Sonrasında bebeğinizi hemen kucağınıza alabilir ve emzirebilirsiniz.
Suda doğum
Farklı bir ortamda, tüm kaslarınızı gevşemiş hissederek o özel anı yaşamaya ne dersiniz? Suda doğumda, size herhangi bir ilaç, ağrı kesici veya suni sancı verilmez, 38 derece sıcak suyla doldurulmuş bir havuzda doğumunuzu gerçekleştirirsiniz.
Suda doğum nasıl gerçekleşir?
- Tüm ağrınızı dışarıda çekip bebeğinizi suda doğurabilir ya da tam tersi ağrıyı suda çekip bebeğinizi dışarıda doğurabilirsiniz. Ya da isterseniz hem suda sancı çekip hem de bebeğinizi suda doğurabilirsiniz.
- Öncelikle suda doğum yapabilmeniz için sıvının iyi olması, kan akışında problem olmaması, herhangi bir hastalığınızın olmaması ve bebeğin başının doğum kanalında olması şarttır.
- Suyun kaldırma kuvveti ve sıcaklığı size rahatlık verir ve havuzda özgürce hareket etmenizi sağlar.
- Hastane gibi stresli bir ortamda değil, daha rahat bir ortamda doğumu gerçekleştirirsiniz. Bebek için de anne ortamına benzeyen bir ortamda doğum yapılır.
- Doğum bittikten sonra normal doğum masasına alınır ve gerekli kontrolleriniz yapılır.
Forsepsle veya vakumla doğum
Normal doğumlarda bebeğin doğum kanalından geçerken ilerleyemediği veya sizin yeterince güçte bebeği itemediğiniz durumlarda bu yöntem tercih edilir. Rahim ağzı tam genişlemişken bebeğin başı üzerine alet yerleştirilir. Bu aletle bebeğin dışarı doğru çekilmesine vakumla doğum denir. Yumuşak doku tutma aletiyle fetüs başının çevrilmesini sağlayan yönteme de forsepsle doğum adı verilir.
Forsepsle ve vakumla doğum nasıl gerçekleştirilir?
- Normal doğumda karşılaşılan sıkıntılarda bu teknikler doğumu kolaylaştırır. Yalnız bebek açısından kalıcı riskler taşımaması için bu yöntemler çok dikkatli uygulanmalıdır.
- Sizin için vakum daha rahatken, bebek içinse forseps yöntemi daha uygundur.
- Forseps ile vakum uygulamalarından hangisinin seçileceği, doktorun hangi konuda uzman olduğuna veya hangisini uygun gördüğüne göre değişir. Amerika'da daha çok forseps tercih edilirken Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde daha çok vakum tekniği uygulanır.
Spinal anestezi ile doğum
Sezaryen ameliyatta, epidurale benzer bir yöntemle gerçekleştirilen doğumdur. Sizin omuriliğinizin dışından, ağrı kesici iğne yapılarak belden aşağınız uyuşturulur. Spinal ve epidural anestezi farklı uygulamalardır. Spinal anestezi, sıvı dolu kese içerisine enjeksiyonu yoluyla yapılır. Epidural anestezide ise kese dışındaki alana enjeksiyon uygulanır.