1

Her ebeveyn, bebeğinin sağlıklı bir şekilde doğmasını arzu etse de çeşitli sebeplere bağlı olarak yenidoğan bebeklerin %3-4’ünde doğum kusuru görülebilmektedir. Bu doğum kusurlarından bir kısmı genetik faktörlere bağlıdır. Ancak doğum kusuruna sebep olabilen ve kaçınılabilecek bir faktör de bulunmaktadır: Zika virüsü. “Zika virüsü nedir?” ve “Zika virüsü tedavisi nedir?” sorularının cevabını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Zika Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır?

Zika, Aedes türü bir sineğin ısırması ile insana geçen bir virüstür. İlk olarak Uganda’daki Zika Ormanı’nda rastlandığı için bu adı alan Zika virüsü bulaşmış bir kişiyle cinsel ilişkiye girmek de zika virüsünün bulaşma yolları arasındadır. Zika virüsüne yakalanan kişiler hafif semptomlar geçirerek bu durumu atlatabilir. Ancak anne adayları, zika virüsü taşıyan sivrisinekler tarafından ısırıldığı zaman bu, doğum esnasında ya da hamilelik sürecinde bebeğe geçebilir. Fakat zika virüsü, emzirmeyle ya da tükürük yoluyla bulaşmaz.

Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Zika virüsü belirtileri şunlardır;

  • Hafif ateş
  • Baş ağrısı
  • Eklem ağrısı
  • Göz iltihabı
  • Baş ağrısı
  • Döküntü

Hamile kadınlar, yurt dışına seyahat edecekleri zaman gidecekleri ülkede zika virüsünün bulunup bulunmadığı konusunda bilgi almalı ve mümkünse riskli bölgelere gitmemelidir. Eğer gitmeleri gerekiyorsa da uzun kollu kıyafetler tercih etmeleri, açıkta kalan ciltlerine sivrisinek koruyucu kremler sürmeleri, klimalı ve pencereleri korunan yerlerde kalmaları tavsiye edilir. Zika virüsüne sebep olan Aedas türü sinekler, kova ya da saksı gibi durgun suyun bulunduğu yerlere yumurtlamayı tercih eder. Bu sebeple kaldığınız yerlerin balkon gibi dış mekanlarında bulunan kova benzeri eşyalar içerisinde su bırakmamaya özen gösterin.

Zika Virüsünün Bebeğinizi Nasıl Etkiler ve Tedavisi Nedir?

Bebeği etkileme oranı bilinmemekle birlikte zika virüsü, bebekte mikrosefali adı verilen bir gelişimsel bozukluğa sebep olabilir. Mikrosefali, bebeğin baş çevresinin, bulunduğu aya göre çok küçük olması durumudur. Bu doğum kusuru, zihinsel gelişim geriliği dahil olmak üzere birtakım sağlık problemlerine de yol açabilir. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre virüs; Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da görülür. Zika virüsünü engelleyecek bir aşı veya Zika virüsü tedavisi için ilaç ise henüz bulunmadığından bu virüse karşı çok dikkatli olunması gerekir.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım