1

Hamilelik boyunca hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını kontrol etmek amacıyla bazı testlerin yapılması gerekir. Peki, bu testleri ve ne işe yaradıklarını merak ediyor musunuz? 'Evet' dediğinizi duyar gibiyiz. Şimdi buyurun, hamileliğinizde doktor önerisiyle yapılması gereken testlere bakalım. 

1. Kan Grubu

Hamilelik döneminde tespit ya da tedavi edilmeyen kan uyuşmazlığı minik bebeğiniz için birtakım sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hamile kalmadan önce eşinizin ve sizin kan gruplarına bakılarak olası risklerin belirlenmesinde fayda vardır.

2. Kan Sayımı

Hamileliğin ilk dönemlerinde mutlaka yapılması gereken ufak bir tahlildir. Bu sayede anemi (kansızlık) varsa anlaşılır ve buna göre tedaviye başlanır. O nedenle gebeliğinizin başlarında kan sayımınızı yaptırmayı unutmayın!

3. Açlık Kan Şekeri

Hamilelik döneminizde şeker hastalığının saptanması için bir kez mutlaka yapılmalıdır.

4. Hepatit B (Sarılık) Taşıyıcılığı Testi

Bu test bebeğiniz için son derece önemli! Eğer Hepatit B taşıyorsanız ve hamileyseniz bunu bebeğinize bulaştırma olasılığınız vardır. Bebeğinize doğduktan sonra mutlaka aşı yapılmalı ve serum verilmelidir. Bu sebeple Hepatit B Taşıyıcılığı testi çok önemlidir.

5. Mikrobik Testler

Toxoplazma, kızamıkçık, CMV enfeksiyonu, Frengi ve AIDS gibi özel enfeksiyonları saptamak için kullanılır.

 6. Tarama (Zekâ) Testleri

Hamilelikte yapılan ikili test, üçlü test, dörtlü teste verilen genel isimdir. Bebekte zekâ geriliği yapabilecek hastalıkları tarar; down sendromu, mongolizm gibi kromozom bozukluklarını tespit ederler. Test sonuçlarının yüksek çıktığı durumlarda ise kesin tanı için amniyosentez yapılır.

Ense Kalınlığı Ölçümü: Ense kalınlığı en iyi şekilde gebeliğin 11-14. haftaları arasında ölçülür. Yapılan ölçüm sayesinde down sendromu riski belirlenir. Bu dönemde yapılan ikili test ile ense kalınlığı beraber değerlendirilerek down sendromu riskine bakılır.

Birinci Trimester Tarama Testi (İkili Test): Hamileliğin ilk 3 aylık dönemine birinci trimester denir. Birinci trimester testinin diğer adı 11-14 hafta testi ya da ikili testtir. Bu testte kan örneği alınarak gerekli değerlere bakılır. Ayrıca bebeğin boyu ultrason yardımı ile ölçülür ve cilt kalınlığı da ölçülür. Bu incelemeler kadın doğum uzmanı tarafından karın ya da vajina bölgesine ultrasonla bakılarak yapılır.

İkinci Trimester Tarama Testi (Üçlü Test): Hamileliğin ikinci 3 aylık dönemine ikinci trimester denir. Bu test gebeliğin 16-20. haftaları arasında anne adayından kan alınarak yapılır. Testin amacı; erken doğum riskinin varlığını tespit etmek, çoğul gebelikleri saptamak, bebeğin down sendromlu olup olmadığını öğrenmektir.

7. Amniyosentez

Bu kelimeyi hamile kalmadan önce birkaç kez duymuş olabilirsiniz, şimdi gelelim ne olduğunu öğrenmeye... Bu testte bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısından numune alınır. Down sendromundan şüphelenildiğinde, tarama testlerinde yüksek risk saptananlarda ve 35 yaştan büyük anne adaylarına kesin tanı için uygulanır. İkili ya da üçlü test sonuçlarının anormal olması durumunda amniyosenteze başvurulur.

8. Şeker Yükleme Testi

Hamileliğe bağlı olarak gelişebilecek şeker hastalığının saptaması için 24-28. haftalar arasında yapılır. Birinci dereceden akrabalarınızda şeker hastalığı varsa, daha önceki gebeliklerinizde şeker sorunu yaşadıysanız bu testi yaptırmayı ihmal etmeyin.

9. Fetal Monitör (NST)

Hangi anne bebeğin kalp atışlarını duymak için heyecanlanmaz ki? Üçüncü trimester ve sancı döneminde bebeğin kalp atışlarını, kasılmalardaki hareketlerini saptamak amacıyla anne NST cihazına bağlanır. Merak etmeyin, bu metot canınızı acıtmaz ve oldukça basittir.

10. Ultrasonografi

Hamilelik döneminde ultrasonun yalnızca bebeğin cinsiyetini öğrenmek için kullanıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Bebeğin gelişimini ve şartların yeterliliğini belirlemek için başvurulan bu yöntemi her trimester döneminde yaptırabilirsiniz.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım