1

Vajinal yani normal doğum, en doğal doğum yöntemi olarak kabul edilir ve yaygın olarak tercih edilir. Ancak anne ya da bebeğin sağlığını etkileyebilecek bir durum söz konusu olduğu zaman ya da annenin tercihine bağlı olarak doktor tavsiyesi ile sezaryen gerçekleştirilebilir. Sezeryan olarak bilinse de doğru kullanımı sezaryen olan bu doğum yöntemi sonrası anne vücuduna özen gösterilmesi gerekir. Çünkü cerrahi bir işlem olduğu için sezaryen sonrası iyileşme süreci normal doğumdan daha farklıdır. Sezaryen sonrası önerileri uygulayarak bu iyileşme süreci daha kolay geçirilebilir.

Düzenli Yürüyüş Yapın

Yürüyüş yapmak, kanın pıhtılaşmasını ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Her gün bebeğinizle birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Bebeğiniz açık havanın etkisi ile uykuya geçerken siz de hafif bir yürüyüşün keyfini çıkarabilirsiniz. Ancak daha ağır spora başlamak için ne kadar süre geçmesi gerektiği konusunda doktorunuza danışmalısınız. Özellikle doğumu takip eden ilk 6 ila 8 hafta boyunca bebeğinizden ağır hiçbir şeyi kaldırmamaya özen göstermelisiniz.Bol Bol Dinlenin

Sezaryen, cerrahi işlemle gerçekleştirilen bir doğum yöntemidir. Anne vücudunun doğum sonrası toparlanabilmesi için dinlenmeye ihtiyacı bulunur. Bu sebeple bebeğiniz uyuduğu zaman dinlenmeye, merdiven çıkmamaya ve ağır hiçbir eşya kaldırmamaya özen gösterebilirsiniz. Ancak bu, yürüyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Hatta sezaryen bölgesinin daha hızlı toparlanabilmesi için hafif yürüyüşler yapmanız faydalı olabilir. Doğumun üzerinden 24 saat geçtikten sonra annenin yürümesi tavsiye edilir. Tabii her doğumun kendine özel koşulları bulunacağı için yürümeye başlama ile ilgili doktor tavsiyesine başvurulması gerekir.

Sindirim Sisteminizi Destekleyin

Sezaryen sonrası kabızlık, sıkça karşılaşılabilen durumlardan birisidir. Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için lifli gıdalar tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin. Ara öğünlerinizde ise bağırsakları rahatlatma etkisi gösteren kuru erik ya da kayısı gibi meyveler tüketin. Ayrıca beslenmenize bol miktarda meyve ve sebze de dahil edin. Meyve, sebze ve su tüketimi hem sindirim sistemi sağlığınıza destek hem de anne sütünü artırmaya yardımcı olabilir.

Emzirme İçin Destek Alın

Sezaryen doğumdan hemen sonra kendinizi iyi hissettiğiniz anda bebeğinizi emzirebilirsiniz. Sezaryen bölgesine baskı yapmayan bir emzirme pozisyonu seçerek daha rahat bir emzirme deneyimi yaşayabilirsiniz. “Emzirme için hangi sezaryen sonrası yatış pozisyonu tercih edilebilir?” sorusunun cevabına ulaşmak için “En Rahat 6 Emzirme Pozisyonu” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Emzirme konusunda bir sorun yaşadığınız takdirde ise hastanedeyken bebek hemşiresi, eve döndüğünüzde ise bir emzirme danışmanına başvurabilirsiniz.

Duygularınızı Önemseyin

Vücutta gerçekleşen doğum sonrası hormonal değişiklikler sebebiyle anneler farklı duygu durumları yaşayabilirler. Doğumdan sonraki iki hafta anne, mutsuz ve kaygılı hissedebilir ya da uykuya dalmakta güçlük yaşayabilir. Bu duygusal değişimler genellikle iki hafta içerisinde azalma eğilimi gösterir. Bu dönemde hissettiğiniz şeyleri eşinizle ve arkadaşlarınızla paylaşmanız sizi rahatlatabilir. Eğer bu duyguların hafiflemediğini hissederseniz ve günlük hayatınızı etkileyecek bir hale gelirse bir terapiste danışabilirsiniz.

Doktor Randevunuzu Unutmayın

Sezaryen doğum sonrası doktor kontrolü genellikle doğumu takip eden 6. haftada gerçekleştirilir. Bu muayenede doktorunuz kilonuzu ve kan basıncınızı ölçebilir, rahim ve vajina muayenesi yapabilir. Ayrıca doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bilgilendirmede bulunup doğum sonrası uyku düzeniniz, beslenme ve emzirme gibi konuları görüşebilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Sezaryen doğum sonrası şu durumlardan biriyle karşılaştığınız takdirde doktorunuza başvurmanız gerekebilir:

  • Hastaneden eve döndükten sonra ağrılarınız daha da şiddetlenirse,
  • Sezaryen kesisinde kızarıklık, şişlik ya da akıntı gözlemliyorsanız,
  • İdrar yaparken acı hissediyor ya da tuvaletinizi tutamıyorsanız,
  • Öksürük, göğüs ağrısı ya da nefessiz kalma gibi durumlar yaşıyorsanız ya da
  • Ateşiniz yükseliyorsa doktorunuza danışabilirsiniz.

Sezaryen doğum sonrası fiziksel ve duygusal iyileşme süreci için kendinize zaman tanıyın. Diğer doğum hikayelerini kendinize ölçüt almayın ve her annenin vücudunun iyileşme sürecinin farklı olabileceğini göz önünde bulundurun. Doğumların ortak yönünün ise anne ve bebeği buluşturan mutluluk verici bir durum olduğunu hatırlayın.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım