1

Hamilelik haberi, tüm aile için bir sevinç sebebidir. Sizi tanıyan herkes 9 ay boyunca merakla bebeği bekler. Siz anne adayı olarak bu mutluluğu yaşayanların başında gelmekle birlikte aynı zamanda endişelerin de taşıyıcısı konumuna gelebilirsiniz.

Bebeğimin sağlıklı olması için hamilelikte nasıl beslenmeliyim?” ya da “Bebeğimin gelişimi için neler yapmalıyım?” gibi sorular zihninizde uçuşabilir. Annelik içgüdüsü ve hormonal değişikliklerin sebep olduğu bu kaygı durumunu en az seviyeye indirebilmeniz için uygulayabileceğiniz harika bir metod bulunur: meditasyon. Peki meditasyon nedir?

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, düşünmek ve zihni temizlemek için belirli yöntemler uygulanarak geçirilen bir zaman dilimidir. Düzenli nefes alımı ve zihinsel odaklanma yoluyla meditasyon yapan kişiler, kendi benlikleri ile baş başa kalır. Hamilelikte meditasyonda ise anne adayı, vücuduna ve bebeğe odaklanmaya çalışır.

Hamilelikte Meditasyon Yapmanın Yararları ile Tanışın

Hamilelikte meditasyon yapmanın yararlarını öğrenip kaygılarınızdan uzaklaşmak için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

1. Stres Seviyenizi Düşürür

Hamilelik süreci ve bebeğinizin doğumu ile ilgili aklınıza gelen sorular kimi zaman stres kaynağına dönüşebilir. Düzenli olarak hamilelikte yoga ve meditasyon yapmanız, kaygınızı ve doğumla ilgili diğer korkularınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Stres seviyeniz ne kadar düşük olursa doğum süreci o kadar az stresli, dolayısıyla da o kadar rahat geçer.

2. Depresyon Riskini Azaltır

Depresyona eğilimli bir yapınız varsa ve doktorunuz hamilelik döneminde ilaç kullanmanızı tavsiye etmiyorsa bu durumda kendinizi rahatlatmanın alternatif bir yolunu bulmanız yararlı olacaktır. Depresyonla bağlantılı olarak yaşanabilen anksiyete hissini azaltmanın en etkili yolu ise meditasyon yapmaktır. Depresyonu hafifleterek kaygılardan uzaklaşmak, bebeğinizle daha kolay bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

3. Doğum Korkularını Minimize Eder

Doğum, toplumsal olarak acı ile eş tutulan bir eylemdir. Bu düşünce ise anne adaylarında korku oluşturup doğum sürecini uzatabilmektedir. Ancak doğuma daha pozitif bakmak, bu süreci daha kolay hale getirmektedir. Hamilelikte meditasyon, doğum ağrılarını gidermez; ancak acıyı algılama şeklinizi değiştirir. Sancıların yükselip zirve yaptıktan sonra inecek birer dalga olduğunu kabul etmek, doğum anını toplumsal kabullerin ötesine taşıyacaktır. Bu bakış açısını da hamilelik döneminde meditasyon yaparak elde edebilirsiniz.

4. Anne-Bebek Bağını Kurmaya Yardımcı Olur

Sokakta tanımadığınız insanların dahi karnınıza eğilerek bebeğinizle konuşması tuhaf geliyor ve “Ben neden bebeğimle bu kadar rahat iletişim kuramıyorum?” diye kendinizi mi sorguluyorsunuz? Rahat bir nefes alın! Bebeğinizle kuracağınız iletişim yöntemi yalnızca sizin tercihinize bağlıdır. Eğer karnınıza eğilip şarkı söylemek ya da konuşmak size garip geliyorsa meditasyon yapmayı deneyin. Nefes alıp verin ve gözlerinizi kapayın. Bebeğinizi hayal edin ve onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Böylece bebeğinizle derinden bir bağ kurabilir ve doğduğu zaman da onunla bu bağı daha kolay geliştirebilirsiniz.

5. Uyku Kalitesini Artırır

Bebeğiniz doğmadan önce dilediğiniz kadar uyumanız ve vücudunuz için enerji toplamanız önemlidir. Ancak hamilelik döneminde sık idrara çıkma, doğru yatış pozisyonunu bulamama gibi faktörlere bağlı olarak anne adaylarının hamilelikte uyku kalitesi düşebilir. Meditasyon yapmak ise ihtiyacınız olan bu sağlıklı uykuya kavuşmanıza yardımcı olabilir.

Hamileliğinizi stres ile kaygılardan uzak geçirmeniz ve vücudunuzun ihtiyaçlarını dinlemeniz, doğum sonrasındaki tempolu düzene alışmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda iç huzurunuzu sağlamanız, bebeğinizi de pozitif yönde etkiler. Bu açıdan meditasyonun amacı hem anne hem bebek mutluluğunu sağlamaktır. Bu nedenle hamilelikte meditasyon yapmak, hem bebeğiniz hem de sizin için rahatlık ve huzura giden en kısa yoldur.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

“Hamilelikte meditasyon nasıl yapılır?” sorusuna cevap vererek başlayalım: Meditasyonu bir rehber eşliğinde yapabileceğiniz gibi evinizde tek başına da uygulayabilirsiniz. Akıllı telefonunuza meditatif yönergeler veren bir uygulama indirip aşağıdaki şekilde meditasyon yapabilirsiniz:

  • Meditasyon genellikle dik bir şekilde otururken yapılır. Ancak özellikle üçüncü trimesterde yani hamileliğin son üç ayında olduğunuzda bu şekilde oturmanız mümkün olmayabilir. Sizin için rahat bir pozisyon bulun. Karnınızın altına ve bacaklarınızın arasına uzun bir yastık koyarak destek alıp vücudunuzu rahatsız etmeyecek şekilde sağ ya da sol yanınıza doğru uzanmayı deneyebilirsiniz.
  • Gözlerin kapalıyken burnunuzdan nefes alın. Göğüs kafesiniz genişleyene kadar uzun derin nefeslerle devam edin.
  • Kendinize meditasyon sırasında söyleyebileceğiniz bir cümle yani mantra belirleyin. Meditasyon sırasında tekrarladığınız bu cümle, bilincinize nüfuz eder ve kelimelerin güçlü anlamını özümsemenizi sağlar. Hamilelik sırasında, ihtiyaçlarınızı karşılayan bir mantra seçmeyi deneyin. Güç için, dişilik gücü anlamına gelen “Adi Shakti”yi deneyebilirsiniz.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım