1

9 ay süren hamilelik sürecini atlattınız ve artık heyecanla beklediğiniz minik yavrunuzu kucağınıza aldınız. Bundan sonra bebeğinizin her anına dakika dakika şahit olacaksınız. Peki ilk 6 ayda bebek gelişimi konusunda bilginiz var mı?

Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte onun gelişimine dair neler yapmanız gerektiği konusunda dikkatli olmalı, beslenmesinden uykusuna her aşamayı adım adım takip etmelisiniz.

0-6 ay bebek gelişim tablosu

Bu yazımızla birlikte sizlere, ilk 6 ay bebek gelişimi hakkında bilmeniz gerekenleri madde madde aktaracağız. 1. aydan 6. aya kadar olan sürede; bebeğinizin beslenmesini, uyku düzenini ve fizyolojik özelliklerini takip edebilirsiniz.

  1. ay;

Bu dönemde bebeğiniz dünyaya gözlerini henüz yeni açmışken minimum 2,5 kg ile maksimum 4 kg aralığında olacaktır. Boyu ise minimum 45,3 cm ile maksimum 54,2 cm aralığında yer alacaktır.

İlk 6 ay bebeğinizi beslemenin en iyi yolu şüphesiz anne sütüdür. Eğer bebeğiniz emiyor ve bir sıkıntısı yok ise uzmanlar tarafından da önerilen, bebeğinizin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesidir. 1 yaşına kadar da temel besini anne sütü olmalıdır.

Yenidoğan bebekler bir gün içinde toplam 16 ila 20 saat arasında uyur. Burada dikkat etmeniz gereken, bebeğinizi sık sık beslemektir. Çoğunlukla uyuyan bebeğiniz 2-3 saatte bir uyanacak ve beslenmek isteyecektir. Emzirme sıklığınız ilk ay boyunca 8 ila 12 kez olabilir. Tek bir memenizi ise 15-20 dakika vermeli ve ardından diğer memenize geçmelisiniz.

Bebeğinizde gün gün bir takım değişimler fark edeceksiniz. Boyu, kilosu ve tepkileri her geçen gün değişim gösterecek. Örneğin, bebeğinizin görme yetisi her gün daha çok gelişecek ve sizi gözleriyle takip edecek. Bir süre sonra ise sizi sesinizden ayırt edebilecek ve buna sizi görünce gülümsemek gibi minik tepkiler vermeye başlayacak.

    2. ay;

2. ayına gelen bebeğiniz, annesi dışındaki yüzleri ve sesleri de tanımaya başlar. Genellikle yumruk şeklinde olan ellerini açacak ve eline aldığı her şeyi ağzına götürüp emecektir.

Bu ayla birlikte duygularını daha net belli etmeye başlayan bebeğiniz, kucağa alınınca sakinleşir. Beslenmesi ve uyku saatleri düzene girmeye başlar. Sinir sisteminin giderek gelişmesine bağlı olarak hareketleri daha sakinleşir.

Bu dönemde bebeğinizi yüksek bir yerde bırakmamaya dikkat edin. 2. ay ile birlikte, yavaş yavaş dönmeye ve ayakları yardımıyla kendini itmeye başlayan bebeğiniz düşme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

    3. ay;

Bebeğinizin kilosu, 3. ayında minimum 4,48 kg ile maksimum 8,10 kg aralığında olacaktır. 3 ayını doldurmuş bebeğinizin boyu ise minimum 55,3 cm ile maksimum 66,4 cm değerleri arasında olacaktır.

3. ayını dolduran ve sadece anne sütü ile beslenmeye devam eden bebeğinizi, günde 5-6 kere emzirmeniz yeterli olacaktır. Bu aylarda yine günün çoğunu uyuyarak geçiren bebeğiniz için dikkat etmeniz gereken konu; gaz problemidir. Sindirim sistemi henüz tam gelişmemiş olan bebeğiniz ilk 3 ayda gaz ve sindirim sorunları yaşayabilir. Bunun sonucunda uyku sorunları yaşayacak ve rahatsızlık hissedecektir. Bebeğinizin her beslenme sonrası gaz çıkarmasına yardım ederek rahat bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.

3. ay ile birlikte bebeğiniz, artık başını daha iyi kontrol edecek. Size daha net tepkiler verecek ve yüksek sesle gülüp, çığlıklar atacaktır. Ellerini keşfettiği bir döneme giren bebeğiniz, sık sık ellerini inceleyecek ve başka nesnelere dokunmak isteyecektir.

   4. ay;

Bebeğiniz 4. ay ile eline geçen nesneleri tutmaya başlar ve kolay kolay bırakmaz. Yardımcı olduğunuz takdirde oturmaya başlayabilir ve başını dik tutabilir. Evde olan farklı kişileri tanır ve onunla ilgilenilirse sesli bir gülümsemeyle tepki verir.

4. ayın bebeğinize getirdiği en iyi şey; görme ve duyma duyularının tam olarak gelişmesidir. Her şeyi olduğu gibi görür ve kendi çıkardığı sesler ilgisini çekmeye başlar. Her gün bir takım yeni sesler çıkarmaya başlar.

Bu dönemde bebeğinizle oyunlar oynamaya başlayabilirsiniz. Ona müzik dinletin veya siz mırıldanın. Bu onun gelişiminde etkili olacaktır. Dikkat etmeniz gereken konu ise bebeğinizin oynaması için aldığınız oyuncakların, bebeğinize zarar vermeyecek olmasıdır. Ayrıca oyuncakların yutulacak kadar küçük parçalarının olmamasına da özen gösterin.

   5. ay;

5. ay ile birlikte bebeğiniz, gördüğü ve duyduğu her şeyi taklit etmeye başlar. Kendine özgü bir takım sesler yardımıyla sizinle konuşur. Her şeye dokunmak isteyen bebeğiniz, eline aldığı her nesneyi ağzına götürür.

Bebeğiniz 5. ayında doğduğu kilonun neredeyse iki katına ulaşmıştır. Buradan sonra ise bebeğinizin kilo alması yavaşlayacaktır. Emeklemeye benzer hareketlere başlayan bebeğinizi, uyandığında yatırdığınız yerde bulamayabilirsiniz.

Bu ayla birlikte bebeğiniz ile kısa ve net cümleler kurarak bol bol konuşun. Sevginizi göstermek için kucağa alıp sarılın. Ona eliyle kolayca kavrayabileceği yumuşak ve ses çıkaran oyuncaklar alabilirsiniz. Evde ona uygun alanlar oluşturmaya başlayın. Köşeli eşyalarınız, ağır ve kırılacak vazolarınız, sallanan örtüleriniz bebeğiniz için iyi olmayabilir.

   6. ay;

6. ayına gelen bebeğinizin kilosu, minimum 5,94 kg ile maksimum 10,25 kg aralığında seyir gösterecektir. Bu ayda bebeğinizin boyu ise minimum 61,6 cm ile maksimum 73,2 cm aralığında yer alacaktır.

Artık 6. ayına gelen bebeğiniz daha az uyumaya ve daha uzun saatler uyanık kalmaya başlar. Günde 3-4 kere uyuyan bebeğiniz için bu ay ile birlikte bir düzen oturtmak oldukça işe yarayacaktır. Aynı saatlerde yatırmaya özen göstermeli ve bu durumu korumalısınız.

6. aya kadar sadece anne sütü ile beslediğiniz bebeğiniz için bu ay ile birlikte artık ek gıdalardan destek almaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimine göre en uygun ek gıda tavsiyelerini doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk dişine bu ay ile birlikte “merhaba” diyeceksiniz. 6. ayın gelişi ile birlikte bebeğiniz ilk olarak destek alarak ve sonrasında kendi başına oturabilecektir. Ayrıca karnının üstünde sürünmeye ve sağa sola dönmeye de başlayacaktır.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım