Anneler, babalar çocuğu hasta olduğunda endişelenebilir, panikleyebilir. Eller ayaklar birbirlerine dolanabilir, ne yapacağını bilmeyebilirler.
Çocuklar en sık üst solunum yolu hastalıklarına yakalanırlar. Peki, nedir bu hastalıklar ve tedavisi için neler yapılmalı?
Bebekler özellikle 6. aydan itibaren, 3 yaşına kadar üst solunum yolu hastalıklarına daha sık yakalanır. Bunun temel sebebi bebeklerin zayıf bağışıklık sistemidir. Her gün yeni bir şey keşfeden bebekler birçok mikropla karşılaşır. Artık sosyalleşmeye başladıkları için üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan virüslerle daha sık karşılaşır.
Çocuklarda görülen üst solunum yolu hastalıkları hangileri?
Kışın çocuklar soğuk havada üşütme kaygısıyla ne yazık ki kapalı mekânlara maruz kalıyorlar. Fakat soğuk havalarda, yeterli havalandırma yapılmayan kalabalık ortamlarda bulunmak çocuklara hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırır. Kış mevsiminde çocuklarda en çok görülen üst solunum yolu enfeksiyonları nezle, soğuk algınlığı, grip ve sinüzittir.
Soğuk Algınlığı (Nezle)
- Çocuğunuzda gözlemlediğiniz öksürük, hapşırık, gözlerde sulanmayla beraber hafif ateş ve halsizlik, soğuk algınlığının habercisi olabilir. Soğuk algınlığına yol açan yüzlerce virüs vardır ve bunlar bulaşıcıdır.
- Bu durum karşısında çocuğunuzun yattığı odayı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- Çocuğunuzun ateş nedeniyle kaybettiği sıvıyı anne sütü, anne sütü alımının mümkün olmadığı durumlarda doktorunuzun önerisiyle ayına uygun devam sütleri ile tamamlayabilirsiniz.
- Eğer çocuğunuzdaki nezle hali, öksürük ve burun akıntısı devam ediyorsa doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
- Doktor tavsiyesi dışında kesinlikle ilaç kullanmayın.
Grip
- Grip, soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Başkasının soluğuna, öksürük veya hapşırığına maruz kalınarak bulaşır.
- Çocuğunuzun gribe yakalandığını eklem ve baş ağrısı, boğaz ağrısı, titreme, öksürük, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş gibi belirtilerden anlayabilirsiniz.
- Bu belirtileri fark ettiğinizde beslenmesine her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gerekir.
- Böyle bir durumda bol miktarda sıvı ve C vitamini almasına özen gösterin, anne sütü ya da Anne sütü alımının mümkün olmadığı durumlarda devam sütü ile beslenmesini destekleyin.
- Yüksek ateş, 7 günden sonra geçmeyen öksürük ve burun tıkanıklığı, şiddetli kusma hallerinde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.
Sinüzit
- Çocuğunuzda on gündür öksürük ve bir türlü geçmeyen nezle mi var? Bu durumda sinüzit olduğundan şüphelenebilirsiniz.
- Çocuklarda geçirilen soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi enfeksiyonlardan sonra, buruna açılan sinüsler tıkanabilir.
- Burun sıvı toplar ve şişer. Sinüslerin içindeki sıvı, bakterilerle bir araya geldiğinde ise sinüzit enfeksiyonu meydana gelir.
- Çocuğunuzda sinüzit varsa sürekli burun akıntısının ve özellikle geceleri rahatsız eden öksürüğün dışında, baş ağrısına da neden olur.
- Bu durumda vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşün, uygun bir tedaviye başlayın.