Bebeğiniz doğduktan sonra size de birçok kişi ‘‘Bebek kaç kilo doğdu?” diye sordu, değil mi? Aslında bebeğinizin kaç kilo doğduğu onun sağlıklı olup olmadığı ile ilgili bir fikir vermez. Ancak ilerleyen haftalarda kilo alımına dikkat etmenizde fayda vardır. Her doktor kontrolünde bebeğinizin boy ve kilosu ölçülür. Bu değerler, bebeğinizin kendi doğum kilosuna göre değerlendirilir.
Bebeğimin Kilosu Normal mi?
Her bebeğin gelişimi farklıdır. Bebeğinizi kendi kilosuna göre değerlendirmenizde fayda vardır. Bebeğinizin doğum kilosuna göre şu kilo artışları olabilir:
- Erkek bebeğiniz yaklaşık 5 aylık olduğunda doğum kilosunun 2 katına, 1 yaşına geldiğinde ise 3 katına ulaşmış olabilir.
- Kız bebek kilosu değişimi ise erkek bebek kilosu ortalamalarına göre farklılık gösterebilir. Örneğin erkek bebekler doğum ağırlıklarının 3 katına 1 yaşında ulaşırken kız bebekler 15. aylarında bu ortalamada olabilirler.
Bebekler Ayda Kaç Kilo Alır?
Bebeğinizin kilo gelişimini kontrol edebilmek için takip edebileceğiniz kilo alımı ortalamaları vardır. Bebeklerde aylara göre kilo alımı genellikle şu şekildedir:
- Yenidoğan Bebek Kilosu: Doğumu takip eden ilk haftalarda bebekler kilo verir. Normal doğum ağırlıklarına tekrar yaklaşık 2 hafta içerisinde kavuşabilirler.
- 0-3 Aylık Bebek Kilosu: Bebekler 3 aylık olana kadar her hafta ortalama 140 ila 200 gram kilo alabilirler.
- 3-6 Aylık Bebek Kilosu: 3 ila 6 ay arasında her hafta bebeklerde yaklaşık 105-147 gram kilo artışı gözlemlenebilir.
- 6-12 Aylık Bebek Kilosu: 6. ay ile 1. yaş arasında bebekler her hafta ortalama 70 ila 91 gram kilo alabilirler.
Ay ay bebek boy ve kilo gelişimi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Bebeğinizin Boy Kilo Tablosu” içeriğimizde yer alan bebek gelişim tablosunu incelemeyi unutmayın 😉
Doğumdan Sonra Bebekler Neden Kilo Kaybeder?
Yenidoğan bebeğinizin ilk hafta doğum ağırlığının yaklaşık %10’unu kaybetmesi normaldir 😊 Çünkü ilk birkaç gün anne vücudu, ağız sütü olarak da bilinen kolostrum üretir. İlk bir kaç gün kolostrum üretildiği için bebeğiniz kilo kaybedebilir. Bebeğinizin kilo almasını sağlayan şey anne sütüdür. Merak etmeyin, minik bebeğiniz normal doğum ağırlığına ortalama 2 hafta sonra dönecektir 😊 Ağız sütü hakkında daha detaylı bilgi almak için “İlk Emzirme Heyecanı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğin Doğum Ağırlığını Ne Belirler?
Hamileliğinizin kaç hafta sürdüğüne bağlı olarak bebeğinizin doğum ağırlığı değişebilir. Beklenen doğum haftasında doğan bebekler, erken doğan bebeklere göre daha kilolu olabilir. Bebeklerde boy ve kilo gelişimini etkileyen başka birçok faktör bulunur:
- İkiz ya da üçüz gibi çoklu doğumlarda bebek ağırlığı daha az olabilir.
- İlk bebeğiniz daha düşük doğum ağırlığına sahip olabilir.
- Anne adayının obez olması ya da diyabetinin bulunması, bebek kilosunun da yüksek olmasına sebep olabilir.
- Kız bebekler, erkek bebeklere göre biraz daha az kilolu doğabilir.
- Hamilelik süresince annenin sağlığı, dengeli beslenmesi ya da çok kilo alması gibi durumlar da bebeğin kilosunu etkileyebilir.
Bebeğinizin doğum kilosuna bakarak yetişkinlik kilosunu hesaplayamazsınız. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenme ile genetik faktörler, bebeğinizin büyüdüğünde ulaşacağı kiloyu etkileyebilir.