1

Bebeklerin sindirim sisteminde yaşadığı sorunlar genel ifadeyle “hazımsızlık” olarak adlandırılır. Eğer bebeğinizin kusma, karında şişlik, aşırı gaz sancısı ve reflü gibi sorunları varsa bunları hazımsızlık belirtileri olarak dikkate almalısınız. Hazımsızlığa karşı alabileceğiniz en iyi önlem bebeğinizi anne sütü ile beslemektir. Ayrıca bebeğinizin gazını doğru çıkarmak, gaz yaptığı bilinen besinlerden uzak durmak, bebeğinize masaj yapmak da hazımsızlığa karşı alabileceğiniz önlemlerdendir.

Sindirim sisteminde görülen birçok sorun genel olarak hazımsızlık ifadesiyle tanımlanır. Bunun en önemli belirtileri ise karın bölgesi üstünde şişkinlik, kusma, reflü ve gaz oluşumu şeklinde sıralanabilir. Anne karnındayken bebeğiniz yemek borusu, mide ve bağırsakları kullanmaz. Bebek dünyaya geldikten sonra bu organların gelişimi devam eder ve yeni beslenme düzenine alışması yaklaşık 3 ay sürer. Bu süreçte bazı önlemlerle bebeğinizin hazımsızlık adı verilen sorunlarını giderebilirsiniz.  Devam eden hazımsızlık sorunları ile ilgili mutlaka doktorunuza başvurun.

Hazımsızlığın en yaygın belirtileri ve nedenleri

  • Bebeğinizin üst karnında olağanüstü bir şişlik varsa ve bebeğiniz bacaklarını öne çekerek ve ağlayarak bir rahatsızlık belirtisi gösteriyorsa hazımsızlık çekiyor olabilir.
  • Bebeğinizde reflü varsa, mide asidi yukarı çıkar ve hem midede hem yemek borusunda tahrişe neden olur. Bu da bebeğinizin rahatsızlık duymasına yol açar. Bu durum da bir hazımsızlık sorunu olarak tarif edilebilir.
  • Yenidoğanların mideleri henüz çok küçük ve sindirime hazırlıksız olduğu için sık sık kusma sorunu ortaya çıkabilir. Günde birkaç kez hatta bazen her beslenme sonrasında aldığı besinin bir kısmını kusarak dışarı atmak yenidoğan bebeklerde normal kabul edilebilir. Ancak bebeğiniz gerekli besini alamayacak kadar sık kusuyor, aldığı besinleri tamamen dışarı atıyorsa bu önemli bir hazımsızlık belirtisidir, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
  • Hazımsızlığın bir diğer belirtisi de aşırı gaz oluşumudur. Bebeğiniz tüm ihtiyaçları karşılanmasına rağmen bacaklarını karnına çekerek ağlıyor, yüzünde ve vücudunda acı çektiğini gösteren belirtiler oluyorsa gaz sancısı yaşıyor olabilir. Bazı bebekler uzun süre bu gazı dışarı atamazlar ve bu gazlar arttıkça bebeğe verdiği rahatsızlık da artar.
  • Gazın dışarıya atılamamasının en büyük nedeni bebeğin bağırsaklarının yeterince hareket edememesidir. Bu konuda anne sütü önemli iyileştirici bir rol oynar.

Bebeklerde hazımsızlığa karşı alınabilecek önlemler

  • İlk 6 ay bebeğiniz için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenme rahatsızlıkların en aza indirilmesini sağlayacaktır.
  • Bebeğin aşırı beslenmemesi, düzenli aralıklarla beslenmesi, gazının doğru tekniklerle ve her beslenmeden sonra çıkarılması, bebeği rahatlatacak yumuşak masajların yapılması ve ılık banyo yaptırılması hazımsızlık sorununu azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Bebeğin strese girmediği huzurlu bir ortamda bulunması, rahat ve sakin bir ortamda yeterince uyuması hazımsızlığa karşı alınacak önlemler arasındadır.
  • Emziren annelerin de beslenme alışkanlıklarına özen göstermesi gerekir. Çünkü bebeğin gaz sancısı annenin beslenmesiyle doğrudan alakalıdır. Bu dönemde tüketilmemesi gereken besinler için emziren annelerde gaz yapan yiyecekleri inceleyebilirsiniz.
     
  • Ek gıdaya geçen bebeğinize, brokoli, karnabahar, baklagiller, narenciyeler gibi gaz yaptığı bilinen gıdaları kontrollü olarak vermelisiniz.
  • Tüm bunlara rağmen bebekte aşırı rahatsızlık belirtisi devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım