Bebeğinizin fiziksel gelişiminin yanı sıra bilişsel gelişimine de önem veriyorsunuz. Doğru ve sağlıklı bir beslenme programı ise fiziksel gelişime ve aynı zamanda bilişsel gelişimine katkı sağlıyor. Anne babadan çocuğa aktarılan genetik faktörler, sosyal çevre, doğru bebek bakımı gibi unsurların da söz sahibi olduğu bebeklerde bilişsel gelişiminde beslenmenin önemli bir yeri bulunuyor.
Peki; bebeklerde zeka gelişimi konusunda oldukça önemli bir yeri olan beslenme programında 6. aydan sonra hangi besinler yer almalı, çocuğunuz için bilişsel gelişimi destekleyen besinler hangileridir?
İşte Beslenme Listenizde Olması Gereken Besinler
Aşağıda yer alan besinler öneri niteliğindedir. Ekstra bir durumunuz varsa doktorunuza danışınız.
Anne Sütü
Çocuğunuz 6. ayını doldurduktan sonra ek gıdaya geçebiliyor ve zeka gelişimine katkı sağlayan besinleri tüketebiliyor. Peki, bunun öncesinde bebeklerde bilişsel gelişim için yapılması gerekenler nelerdir? İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gereken bebek, ihtiyacı olan tüm besin değerlerini mucizevi anne sütünden alabilir. İlk 6 aydan sonra ise -bebeğiniz 2. yaşını doldurana kadar- çocuğunuzu emzirerek ek gıdaları anne sütü ile destekleyebilirsiniz.
Balık
Protein ve D Vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balık, vücudun ihtiyacı olan ve vücudun üretmediği besin değerlerinden olan Omega 3’e de sahiptir. Omega 3’lerden biri olan ve balıkta bulunan DHA; hafızanın güçlenmesinde, okuma, yazma, konuşma ve telaffuz becerilerinin gelişmesinde rol oynayarak çocukların bilişsel zeka gelişimine katkı sağlar. DHA, beynin yanı sıra göz ve cilt için de faydalı bir yağ asididir. Özellikle somon, sardalya, uskumru ve hamsi balıklarının bebeğin beyin gelişiminde katkısı büyüktür.
Doktorunuz farklı bir zamanda önermediği sürece 8 aydan sonra balık vermeye başlayabilirsiniz.
Yumurta
“Bebeklere zeka gelişimi için ne yedirilmeli?” sorusunun cevaplarından biri de yumurtadır. İçeriğinde bir B Vitamini türü olan kolin bulunan yumurta, öğrenme yeteneğinin gelişmesini sağlayarak çocuğunuzun bilişsel gelişimi için beslenme listesinde önemli bir yer tutar. Kolin'in yanı sıra yumurtanın içerisinde bulunan protein, kalsiyum, demir, çinko da çocuğunuzun sağlığı açısından önem taşır.
Yumurta sarısını bebeğinize 6 ayı dolduktan sonra, beyazını ise 1 yaşından sonra vermeye başlayabilirsiniz.
Kırmızı Et
İçerisinde zeka gelişimine önemli katkı sağlayan çinko ve demir bulunan kırmızı et de bebeklerde bilişsel zeka gelişimi için beslenme listelerinde olması gereken besinlerden biridir. Bebeklerin yağsız, tuzsuz ve baharatsız bir şekilde tüketmesi gereken kırmızı eti, kıyma halinde de bebek yemeklerine dâhil edebilir ya da çocuklarınıza köfte yapabilirsiniz.
Kırmızı et ve kıyma 7 aydan itibaren verilebilir.
Yoğurt
Protein, kalsiyum, fosfor, sindirim sistemini düzenleyen probiyotik odaklanmayı kolaylaştıran, hafızayı güçlendiren yoğurt bunların yanı sıra “2. beyin” olarak bilinen bağırsakların hareketlerini de düzenleyerek çocuğunuzun daha mutlu olmasını sağlar.
Yoğurt 6 aydan itibaren verilebilir.
Tam Tahıllar
Karbonhidratın yanı sıra B Vitamini’ni ve demiri de barındıran tam tahıllar, beyin için gerekli olan enerjiyi sağlar. Yulaf, tam tahıllı ekmek, esmer pirinç beslenme programında yer verilebilecek bebeklerde bilişsel zekayı geliştiren besinler arasındadır.
6 ay dolduktan sonra verilebilir.
Çilek
Genel olarak bütün çocukların çok sevdiği meyvelerden biri olan çilek, sahip olduğu fisetin içeriğinden dolayı hafızayı güçlendirir, beynin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Eğer bebeğiniz zeka arttıran yiyeceklerden biri olan çileği bütün halinde yemekte zorlanıyorsa meyveyi püre haline getirip bebeğinize verebilirsiniz.
Çilek alerjen olabileceği için 1 yaşından sonra verilebilir.