1

Hamileliğinizin büyük bölümünü uyuyarak ya da yatakta olmayı dileyerek mi geçiriyorsunuz? Cevabınız evet ise yalnız değilsiniz! Siz de diğer anne adayları gibi vücudunuzun, bebeğinizin gelişimi için harcadığı eforu fazlasıyla hissediyorsunuz. Özellikle artan progesteron hormonu bunu size daha çok hissettiriyor.

Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Yorgunluk Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde yükselen progesteron hormonu, hamilelikte yorgunluk sebepleri arasındadır. Progesteron, kendinizi yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca vücudunuz, bebeğinizi ve plasentayı beslemek için daha fazla kan üretir. Kan hacmi arttıkça kalp daha hızlı ve güçlü kan pompalar. Bu da daha yüksek nabız ve sık nefes alıp vermeye neden olur. Yorgunluğa bağlı olarak günlük temponuz yavaşlayabilir. Bu yavaşlamayı, vücudunuzun size verdiği bir sinyal olarak alıp kendinize ve dinlenmeye daha çok vakit ayırabilirsiniz.

Gebelikte Yorgunluk ile Başa Çıkmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Hamilelikte halsizlik yaşamanız, vücudunuzun size verdiği bir sinyaldir. Sizi yorabilecek iş ya da durumlardan uzak kalarak daha zinde bir gebelik süreci geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca günlük yaşamınıza dahil edebileceğiniz bir kaç uygulama da yorgunluğunuzu gidermeye yardımcı olabilir:

  • Yeterli miktarda demir, protein ve vitamin almanızı sağlayacak bir beslenme düzeni oluşturun. Dengeli ve sağlıklı beslenme, gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlamanıza yardımcı olabilir.
  • Spor yapmak için enerjiniz olmadığını hissetseniz de 30 dakikalık yürüyüş gibi hafif bir egzersiz yaparak daha enerjik hissedebilirsiniz.
  • Geceleri en az sekiz ya da dokuz saat uyku uyumak, gün içinde daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Havalandırılmış, loş ya da karanlık bir odada uyuyun.
  • Hamilelik, yapılması bekleyen işleri ertelemeniz için en uygun zamandır. 9 ay boyunca kendinizi merkeze koyun ve isteklerinizi ötelemeyin. Kendinizi mutlu hissetmeniz, yaşadığınız halsizlik hissini ortadan kaldırabilir.
  • Öğünler arasında atıştırmak, kan şekerinizi ve buna bağlı olarak enerjinizi sabit tutar. Ancak yediğiniz atıştırmalıkların meyve, sebze ve yoğurt gibi sağlıklı gıdalar olmasına özen gösterin.
  • Hamilelik yorgunluğu hissettiğiniz zaman kısa uyku molaları verin. Uyumadan bir saat önce sıvı almayı bırakarak da uykunuzun bölünmemesini sağlayın.
  • Kafein, rafine şeker ve un tüketimini sınırlandırın.
  • İhtiyacınız olduğu zaman eşinizden ve yakınlarınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin.
  • Vücudunuzu gereğinden fazla zorlamayın ve bu dönemde sizi yorabilecek işleri reddettiğiniz için kendinizi suçlamayın.

Hamilelikte halsizlik yaşamak, yaygın karşılaşılan bir durumdur. Ancak ikinci trimestere girdiğinizde de hafiflemediyse ya da artış gösterdiyse doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım