Bir anne adayı olarak sağlıklı ve kıpır kıpır bir bebek doğurma arzusu, size vücudunuz için gereken önemi verme motivasyonunu sağlar. "Hamileyken vücudun temel ihtiyacı nedir?" sorusu ise sizi vitaminlere götürür.
Sizin ve bebeğinizin sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için vücudunuzun artan vitamin ihtiyacına cevap vermeniz önemlidir. Peki, hamilelikte beslenmede hangi vitaminler önemlidir, hamilelikte vitamin eksikliği anne ve bebek sağlığını nasıl etkiler, hamilelikte vitamin kullanımı gerekli midir?
D Vitamini
D vitamini, kalsiyumun bağırsaktaki emilimi için gereklidir. Ayrıca bebeğin kemik kütlesini oluşturmak ve annenin kemiklerini korumak için gereken kalsiyumu sağlamada da büyük rol oynar. Hamilelikte D vitamini eksikliği ise hem annenin hem de bebeğin kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Anne adayında halsizlik ve eklem ağrıları oluşabilir, kemikler kolay kırılabilir hale gelebilir. Bebeklerde ise düşük doğum kilosu ve raşitizme sebep olabilir.
Hamilelikte D vitamini eksikliğinin önüne geçmek için ise her gün 10-20 dakika boyunca vücudunuzun güneş görmesini sağlayabilirsiniz. Tabii hatırlatmakta fayda var, cam arkasından gelen güneşin vücudunuz için bir faydası bulunmaz. Ayrıca balık, yoğurt, maydanoz ve tereyağı gibi besinlerle de D vitamini seviyenizi yükseltebilirsiniz.
C Vitamini
C vitamini, demir emilimini arttırır. Bu özelliğiyle anneyi ve bebeğini, demir eksikliği kaynaklı anemiye karşı koruyabilir. Ayrıca önemli bir antioksidan kaynağı olan C vitamini, enfeksiyondan korur ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. C vitamininin bebeğe faydaları ise onun kemik gelişimine ve amniyotik kesenin oluşumuna destek olmasıdır. Hamilelikte C vitamini ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz gıdalar ise şunlardır: Maydanoz, ıspanak, turunçgiller, bezelye, yeşil fasulye ve roka.
B12 Vitamini
B12 vitamini, sinir sisteminin sağlıklı işleyişi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Gebelikte B12 eksikliği ise bebeklerde beyni ve omuriliği etkileyen doğum kusurunun oluşmasına yol açabilir. B12 kaynağı yiyecekler de şunlardır: Yumurta, kırmızı et, yoğurt ve balık.
A Vitamini
A vitamini; bebeğin bağışıklığı, gözü, omuriliği, kalbi ve kulaklarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Hamilelikte A vitamini eksikliği ise şu durumlara yol açabilir:
- Düşük doğum ağırlığı,
- Prematüre doğum,
- Demir eksikliği.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hamilelerde A vitamini takviyesini yalnızca vitamin eksikliğine bağlı gece körlüğünü önlemek için tavsiye eder. Ancak A vitaminini dengeli bir beslenme ile almanız mümkündür. A vitamini deposu yiyecekler ise şunlardır: Yumurta, tereyağı, turuncu renkli sebze-meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler.
K Vitamini
K vitamini, protein oluşumu ve kemik gelişimini sağlamakla görevlidir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasında, yani yaraların iyileşmesi ve ciddi kanamaların gerçekleşmemesinde büyük rol oynar. Bebeklere doğumun ardından 1 doz K vitamini takviyesi yapılarak ender görülen bir kanama rahatsızlığının önüne geçilmiş olur. Anne adayı olarak siz ise yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri tüketerek K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz;
Vücudunuzda bir vitaminin eksikliğini gözlemlediğiniz zaman hamilelikte vitamin kullanımı ile ilgili doktorunuzun tavsiyesine başvurun.