1

Her anımıza canlılık, renk ve güzellik katan müzik, küçük yaşlardan beri hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Dünyada yapılan çeşitli araştırmalar gösteriyor ki müziğin etkileri bunlarla sınırlı değil.

Çocuklarda doğru ve düzenli bir şekilde yapılan müzik eğitimi, duygusal zeka, kişisel gelişim, hayal gücü ve konsantrasyon gibi zihinsel gelişim ile ilgili kavramlar üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Müzik eğitiminin çocuğunuzun zeka gelişimini nasıl etkilediğini ve müziği çocuğunuzun gelişim sürecinde nasıl kullanabileceğinizi merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.

Anne ve Babalar Müziğin Gücünü Çocukları için Nasıl Kullanabilir?

  • Çocuğunuzun müziğe olan ilgisini artırmak için evde birlikte müzik dinleyebilir; konserlere, çocuk müzikallerine ve tiyatroya götürebilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte dans edip şarkı söyleyerek hem keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak hem de müziği çocuğunuzun hayatının eğlenceli bir parçası haline getirecektir.
  • Uyku öncesi çocuğunuza  klasik müzik dinletmek, onu sakinleştirecek ve uykuya geçişini kolaylaştırarak mışıl mışıl uyumasına yardımcı olacaktır.

Müzik Eğitimine Kaç Yaşında Başlanmalı?

Bebeklik çağında dahi ritm eğitimleri ile çocuklara müzik eğitimi verilebiliyor. Uzmanlar; piyano, keman, gitar gibi enstrüman eğitimlerine başlamak için ise 4.5-5 yaşların en uygun yaşlar olduğunu söylüyor. Her çocuğun gelişim süreci farklı ilerleyebileceği için çocuğunuzun ilgi ve becerilerini gözlemleyerek fikir sahibi olabilir ve ona en uygun müzik eğitimi yöntemini öğrenmek için bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Müziğin Çocuk Zekasına Etkileri Nelerdir?

Okulöncesi çocuklarda müzik eğitiminin zeka gelişimi üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor.

Bilişsel ve Psikomotor Gelişimine Katkı Sağlar

Enstrüman çalmak, çocuklarda büyük ve küçük kas gelişimini destekler. Psikomotor gelişiminde önemi büyük olan koordinasyon, güç ve refleks gibi kavramların gelişimine yardımcı olur. Çocuğunuzun müziğe hareketleriyle cevap vermesi, ritmi uygun bir şekilde dans etmeye çalışması, müziğe sesiyle eşlik etmesi ve müziğin sesini tanıması da bilişsel ve psikomotor gelişiminde önemli katkılar sağlar.

Sosyal Gelişimine Destek Olur

Müzik eğitimi ile birlikte bir grubun parçası olan ve çeşitli müzik etkinliklerinde yer alan çocuğunuz; sosyalleşecek, düzenli ve disiplinli olma, grup içinde sorumluluk bilinciyle hareket etme gibi olumlu alışkanlıklar kazanacak.

Kültürel Birikimini Artırır

Her müzik, doğduğu kültüre özgü olan özellikleri yansıtır. Müzik eğitimi ile çocuğunuz hem kendi kültürünü tanır hem de farklı kültürleri tanıma ve anlama fırsatı bularak kültürel birikimini artırma şansına sahip olur.

Hayal Gücünü ve Yaratıcılığını Destekler

Her çocukta doğuştan gelen yaratıcılık yeteneği vardır. Çocuğunuzun aktif olarak yer alacağı, yaparak ve yaşayarak öğreneceği müzik eğitimi ile varolan yaratıcı potansiyeli ortaya çıkar ve gelişir. Okulöncesi çocuklarda müzik eğitimi, çocuğunuzun hayal gücünü destekler, yaşamı algılama ve yorumlama biçimini olumlu yönde geliştirir.

Problem Çözme Yeteneğini Geliştirir

Ebeveyn olarak elbette çocuğunuzu sorunlardan korumak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Ancak çocuklar birçok şeyi deneyimleyerek ve yaşadıkları problemleri çözerek öğrenir. Müziğin çocuk zekâsına etkileri arasında yer alan problem çözme yeteneği ile çocuğunuz bir sorunla karşılaştığında çözüm bulmak için fikir yürütme becerisine sahip olur.

Konsantrasyon Üzerinde Olumlu Etkileri Vardır

Konsantrasyon ile çocuklar neler gördüklerini, duyduklarını ve okuduklarını hatırlayabilirler. Çocuğunuzun hayatı boyunca büyük faydasını göreceği konsantrasyon becerisini geliştirmenin en iyi yollarından biri ise müzik eğitimidir. İç disiplin ve dikkat yoğunluğu gerektiren konsantrasyon, müzik eğitimi ile birlikte gelişir.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım