1

Bebekler henüz olgunlaşmamış bir sindirim sistemi ile dünyaya gelirler. İlk 6 ayda bebeğin ana besin kaynağı anne sütüdür. Bağırsakları anne sütünden başka bir şey sindirmek için de yeterince donanımlı değildir. 3-4 aya kadar sindirime yardımcı olacak enzimleri üretemez. Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir.

Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur. İlk 6 ay bebek beslenmesi yalnızca anne sütü veya anne sütü yetersizliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütüne dayalı olmalıdır. Diğer besinlerin verilmesi, bağırsak mikrobiyotalarını kalıcı olarak değiştirebilir, çeşitli hastalıklara ve alerjilere neden olabilir. Altı ay boyunca sadece emzirerek bebeğiniz için gastrointestinal yani mide-bağırsak enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu riskini daha da azaltırsınız. Bebeğinizi ek gıdalara çok erken alıştırmak, daha yüksek bir obezite ve diyabet riskine sebep olabilir.

Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalıdır?

Bebeklerin ne zaman ek gıdaya hazır olacağı ile ilgili çoğu ebeveynin varsayımı, diğer biyolojik normlarla ilişkilidir. Bunlar; bebeğinizin geceleri uyanması, yemeklere ulaşmaya çalışması, çiğnemenizi taklit etmesi ya da daha fazla süt istemesi olabilir. Bu gibi bebek davranışları, hazırlık belirtileri ile karıştırılabilir. Ek gıdaya geçiş için belirlenen bir tarihin olması, bebeğin gelişimsel davranışlarıyla ilgili kafa karışıklığına dayanan erken başlangıçları önlemeye yardımcı olur.

Bu döneme geldiğinde bebeğiniz, tek başına anne sütünden alabileceğinden daha fazla besine ihtiyaç duyacaktır. Ek gıdaya geçmek için çok uzun süre beklemek, gecikmiş gelişimsel becerilere ve alerjilere yol açabilir.

Bebeğim Ek Gıdaya Hazır mı?

Bebeğiniz altı aylık olduktan sonra ek gıdaya geçiş belirtilerini gözlemleyin. Bebeğiniz bu dönemde kafasını çok iyi destekleyebilmeli ve kendi başına oturabilmelidir. Bu dönemde yemeğinize ulaşarak ilgi göstermeye bile başlayabilir.

Bebeğinizin ek gıdaya hazır hale gelmesini beklemek, hızlı bir şekilde kendisini besleyebilmesi ve yiyecekleri daha kolay yutabileceği anlamına gelir.
Bebeğiniz 6 aya ulaştığında ek gıda için hazır olmadığını anlarsanız çocuk doktorunuzla bu süreçte neler yapabileceğiniz ile ilgili görüşebilirsiniz.

Ek Gıdaya Nasıl Alıştırabilirim?

6. aydan itibaren ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin ne kadar yediği konusunda endişelenmeyin. Günlere göre yediği yiyecek miktarı değişebilir, bazı yiyecekleri ise tamamen reddedebilir. Ek gıda alışkanlığını kazanması için bebeğinize zaman tanıyın. Bu sürecin sizin için de daha kolay olabilmesi adına aylık bebek beslenmesi gibi günlük ya da haftalık beslenme rutininizi belirleyebilecek beslenme tabloları oluşturabilirsiniz. 6. aydan sonra bebişinize ek gıdaları yavaş yavaş vermelisiniz. Örneğin; altıncı aydan sonra, ilk önce çay kaşığı ile ek gıdaları bebişinize tattırabilirsiniz.

Bebeğinizin kendisi için yeni olan bu dönemi kabul edebilmesi için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de bulunur:

  • Bebeğinizin yiyeceklere dokunarak yemeğin tadını çıkarmasını sağlayın.
  • Ek gıdaya geçisi püre halindeki yiyecekler ile yapın. Sebze çorbaları gibi sıvı yemeklerin içerisine sebzeleri püre haline getirerek ekleyin.
  • Bebeğinizin parmak yiyecekler de denilen ağzına sokabileceği boyutta yiyecekler yemesini teşvik edin. Bu sayede kendi kendine beslenmeye başlayabilecektir.
  • Yemeğe ilgi duyduğu anda parmaklarını kullanarak yemek yemesine izin verin.
  • Yeni bir yemeği kabul etmesinin zaman alabileceğini kendinize hatırlatın.
  • Bebeğinizi yemeye zorlamayın. Yemeğe ilgi duymuyorsa bir sonraki sefer tekrar deneyin.
  • Eğer yemek yedirirken bir kaşık kullanıyorsanız bebeğinize yiyeceği sunmadan önce ağzını açmasını bekleyin.
  • Bebeğinizin tatlı kaşığı ile yemeğini yemesine izin verin.
  • Bebeğinizin yemek yeme hızına mümkün olduğunca müdahale etmeyin.
  • Öğünlerde bebeğinize çay kaşığı ile az miktarda yiyecek tattırarak bu sürece başlayın.
  • Sıcak yiyecekleri soğutun, bebeğinizin yemekten korkmamasını sağlayın.
  • Bebeğinizin yemeğine veya pişirme suyuna şeker veya tuz eklemeyin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım