1

Bebeğiniz ek gıdaya geçeli birkaç ay oldu bile. Artık anne sütüne destek olarak ona lezzetli öğünler hazırlıyorsunuz. Bebek muhallebisi, sebze-meyve püreleri, çorba gibi yiyecekleri hazırlarken kullandığınız malzemelerin bebeğinizin ayına uygun olduğundan emin olmanızda fayda vardır.

 

Bebeğinizin severek yiyeceği ayına uygun besinleri bulmak için her gün yeni bir alışveriş listesi hazırlamanıza gerek yoktur. Bebeğinize özel haftalık bir beslenme programı hazırlayarak ek gıda dönemini çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Gelin bebek beslenmesi kurallarına uygun menümüze göz atalım. Bebeğiniz farklı lezzetlerle tanışırken sizin de içiniz rahat olsun. 

İşte, 9 ay-1 yaş bebeğinize uygun yemek tariflerimiz:

 

Enerji Öğünü: Bebek Kahvaltısı

Ek gıda ile anne sütünü birleştirerek bebeğinize lezzetli ve faydalı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. "9 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalı?” sorusunun, bebeğinizi en mutlu edecek cevabına ulaşmak için şu tarifi hazırlayabilirsiniz:

  • 120 ml anne sütü veya çocuk devam sütü* içerisine, 2 çorba kaşığı Tahıllı Karışım Ek Gıda, 1 yumurta sarısı, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir veya 1 tatlı kaşığı kadar labne peyniri ve 1 tatlı kaşığı kadar pekmez ilave ederek karıştırın.
  • Yumurta sarısı ve peyniri kahvaltıda dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.

 

Bebeklere Özel Ara Öğün Tarifi

Ara öğün, tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin de beslenmelerinde önemli rol oynar. Bebeklere öğleden önce ve ikindide olmak üzere 2 ara öğün yedirebilirsiniz. Bebekler için meyve püresi tarifimiz şöyle:

  • Elma, armut, şeftali, kayısı, havuç, erik, muz, portakal, mandalina gibi meyveleri cam rendede püre haline getirebilir ya da
  • Bebelac’ın meyve pürelerinden oluşan kavanozda mamalarından verebilirsiniz.

 

Bebekler İçin Öğle Yemeği Vakti

Bebekler için sebze çorbası veya sebze püresi ideal bir öğle yemeğidir. Püreler sayesinde bebeğinize farklı tatları bir arada denetebilirsiniz. Bebeğinizin hangi yiyecekleri sevdiğini öğrenmek için tek yapmanız gereken, bebeğinizin ayına özel hazırladığımız sebzeli tarifleri denemek:

  • 1 çay bardağı ya da 1 küçük bebek kavanozu kadar sebze çorbası verebilirsiniz.
  • Patates, havuç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp püre kıvamına getirerek bebeğinizin ayına uygun bir çorba hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız sebze çorbasına bir miktar anne sütü ya da 2 ölçek çocuk devam sütü* katarak daha lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.
  • 9 aylık bebek beslenmesi için nohut, kuru fasulye gibi kuru bakliyatlar da uygundur. 9. aydan başlayarak bebeğinizin yemeklerine bakliyat ekleyebilirsiniz.

 

İkinci Ara Öğün Zamanı

  • Bebeğinize anne sütü veya 100 gr yoğurt verebilirsiniz.
  • Bebek beslenmesinde ilk 1 yıl inek sütü ve keçi sütü kullanılması önerilmez. 1 yaş öncesinde inek sütü ve keçi sütü kullanımı bebekte demir eksikliğine sebep olabilir.** İnek sütünün bebek sağlığına etkisi ile ilgili bilgi almak için "Bebeğinize İnek Sütü Verebilir misiniz?" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

 

Akşam Yemeğinde Ne Var?

Artık kendi başına oturabilen bebeğiniz akşam yemeğini sizinle birlikte yemenin keyfini çıkarabilir. Bebeğinizi aile sofrasına alıştırmakla ilgili ipuçları için "Sofranızda Minik Misafirlerinize de Yer Açın" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bebeğinizin akşam öğünü olarak yiyebileceği gıdalar ise şunlardır:

  • 1 öğün Bebelac Gold Sütlü Meyveli Pirinçli Ek Gıda veya Bebelac Gold Sütlü Ballı İrmikli Tahıllı Ek Gıda verebilirsiniz.
  • Tarhana, şehriye, yayla, mercimek çorbası veya tuz, baharat ve salça ilave edilmemiş ev yemeği hazırlayıp bebeğinize yedirebilirsiniz.

 

Bebeklerde Gece Beslenmesi

Bebeğiniz anne sütüne ek olarak katı gıda da tüketti. Şimdi onun için uyku zamanı. Bebeğinizi uyutmadan önce onu anne sütü ile besleyebilirsiniz. Gece acıktığı zaman da anne sütü içirerek rahat bir uyku uyumasına yardımcı olabilirsiniz.

 

* Bebeğiniz için ilk 6 ay en uygun besin anne sütüdür. 6. ayından sonra anne sütüne ek olarak ek gıda ile besleyebilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle bebeğinizi çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.

**Özel Köksal, G. ve Gökmen, H. (2012). Bebek Beslenmesi. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayın No: 726.

yogurt


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım