1

İnsan hayatı için çok önemli olan beyin, neredeyse tüm organlarla iletişime geçerek yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan bilinç ve duyum merkezidir. Vücudumuzda olan her şey, düşüncelerimiz ve duygularımız ondan geçer. Tüm zihin faaliyetlerin merkezi olan beyin, sürekli gelişme halindedir. Bu nedenle bebeklerin beyin gelişiminin her adımı büyük önem taşır.

Bebeklerde Beyin Gelişimi Nasıl İlerler?

Bebeklerde beyin gelişimi, anne karnında başlar. Bebek rahme tutunduktan birkaç hafta sonra beyin tohumlarını atar. Beynin yapısal özelliklerinin çoğu embriyonik dönem boyunca yani ilk 8 haftada ortaya çıkar. Bu yapı, daha sonra fetal dönemde büyümeye ve gelişmeye devam eder.

Anne karnında oluşan beyin, bebek doğduğu anda devreye girer. Doğumda bir bebeğin beyni, bir yetişkinin beyninin %25’i kadardır. Bebekler, 100 milyar nöronla doğarlar; fakat beynin işlevleri olan düşünme, anımsama ile duygusal ve sosyal davranışları doğumdan hemen sonra kullanamazlar. Doğumdan itibaren beyin her geçen gün kendini şekillendirmeye başlar. Doğumdan sonra nöronlar arası bağlantılar (synapses) oluşur. İlk bir yıl içerisinde milyonlarca bağlantı oluşur. Yani beyin, ilk yıl boyunca inanılmaz bir oranda gelişmeye devam eder. 

Bebek Beyni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Beyin yapısında ve gelişiminde genler oldukça önemlidir, fakat bebeğin yaşam şartları ve beslenmesi de beyinde etkilidir.
  • Anne karnındaki ortam da bebeğin beyin gelişimi için önemlidir. Annenin hamilelik döneminde sağlıklı beslenip doktora danışarak yeterli folikasit ve demir alması, bebeğin beyin gelişiminde etkilidir. Aynı zamanda bu dönemde kullanılmaması gereken alkol ve sigara, anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için zararlıdır.
  • Anne sütü, beyin gelişiminde önemli olan içeriklerin tamamını bulundurur.
  • Doğumdan sonra yaklaşık üç ay içinde, bir bebeğin tanıma gücü gelişir. Sonraki aylarda ise bu gelişimi dil ve motor beceriler takip eder.
  • Bir bebek 3 yaşına geldiğinde, beyninin fiziksel büyümesinin % 90’ını tamamlanmıştır. Ancak beyin gelişimi 3 yaş ile sınırlı kalmaz. Fiziksel olarak büyük ölçüde gelişen beyin, düşünsel ve duyusal olarak sürekli gelişmeye açıktır.

İkinci Beyin: Bağırsak Sistemi

Vücutta beyin kadar önemli diğer sistem ise bağırsaklardır. Öyle ki bağırsaklar, taşıdıkları özellikler ve fonksiyonlarıyla ikinci beyin olarak adlandırılır. Çünkü bağırsakta bulunan trilyonlarca bakteri, bağırsak mikrobiyotasını oluşturur. Evet, her bakteri zararlı değildir. Yararlı bakteriler de bağırsakta bulunur ve bu yararlı bakterilerin sayısını prebiyotikler arttırır. Bağırsaklar, ikinci beyin özelliğini şu özellikleriyle taşırlar:

  • Bağırsak mikrobiyotasında 1000 farklı türde 100 trilyon bakteri vardır ve bu bakterilerin ağırlığı 2 kiloyu bile bulabilir.
  • Bağışıklık hücrelerinin %70-80’inin bağırsak florasında bulunması, vücut sağlığı açısından önemlidir. Bağırsak mikrobiyotası bu nedenle yaşanabilecek hastalıkları önlemede başrolü paylaşır, yani güçlü bir bağışıklık sisteminin kahramanlarındandır.
  • Tüm bunların yanında bağırsaklarda 100 milyon sinir hücresi de bulunur. 2. beyin olarak tanımlanan bağırsak, beyinle sürekli iletişim halindedir.
  • Beyin ve bağırsaklar birbirine “vagus” adı verilen sinirle bağlıdır ve her iki organ birbirlerine bu sinirler aracılığı ile çeşitli uyarılar gönderirler. İnsan vücudunda bulunan mutluluk hormonunun (serotonin hormonu) %95’i de bağırsaktadır. Bunun için bağırsak sağlığının psikolojiyi de etkilediğini söylemek mümkündür.
  • Taşıdığı tüm özelliklerle bağırsak sadece sindirim sisteminin bir parçası değildir. Sağlıklı bir bağırsak sistemi, beyinle iletişime geçtiği için tüm vücudu etkiler. İnsan psikolojisi, bağışıklık ve metabolizma konusunda oldukça etkilidir.

Sağlıklı Bir Bağırsak Sistemi İçin: Fermente Gıdalar

Bağırsak sisteminin sağlığı, duygu durum ve bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bunun yanında beyinle direkt temasta olduğu için beyin gelişimi konusunda da söz sahibidir. Beyinle iletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bağırsakların da sağlıklı olması gerekir. Bağırsak sağlığını güçlendirmek için beslenme ön plana çıkar. Bağırsak sağlığı için fermente gıdaları tüketmek faydalı bir yöntemdir. Fermantasyon yöntemiyle (mayalama) oluşturulan gıdalar, sindirim sistemini rahatlatır. Sütün bileşeninde bulunan laktoz (süt şekeri), fermantasyon ile kolayca parçalanır ve böylece bebeklerde gaz oluşumu ve şişkinlik azalır. Bebekler bu sayede sağlıklı bir sindirim sistemine “Merhaba” der. Beyinle iletişime geçen sindirim sistemi, beyne mutlu sinyaller gönderir.

Bebelac Gold Çocuk Devam Sütü, fermantasyon yöntemi ile üretilmiştir.  Fermente gıdalar sindirim sistemini destekler. Bu yüzden vitamin ve mineraller daha iyi emilir.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım