1

Hamilelik öncesi karşılaşabildiğiniz bazı sağlık problemleri ile anne adayı olduktan sonra karşılaşma ihtimaliniz biraz artabilir. 4 anne adayından 3’ünde görülen kabızlık problemi de bunlardan birisidir.

Vücudunuzda gerçekleşen hormonal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilen kabızlıktan günlük hayatınıza dahil edeceğiniz birkaç alışkanlık ile kurtulabilirsiniz. “Hamilelikte kabızlık nasıl geçer?” ve “Kabızlığı önlemenin yolları nelerdir?” sorularının cevapları temel olarak aynıdır: “Bol su tüketimi, lifli gıdaları beslenmenin merkezine almak ve tabii ki düzenli egzersiz yapmak”. Kabızlığı önlemenin yolları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Kabızlığın Sebebi Nedir?

Gebelikte kabızlık, bağırsak kasını gevşeten progesteron hormonundan kaynaklanabilir. Bağırsak kasının gevşemesi, besinlerin sindirim sisteminizde daha yavaş hareket etmesine neden olur. Ayrıca genişleyen rahim, bağırsaklarda baskı oluşturarak kabızlığa sebep olabilir. Demir takviyesi de kabızlığın oluşmasında etkili olabilir. Eğer demir takviyesi alıyorsanız bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Gebelikte Kabızlığı Önleme Yolları

Hamilelilkte kabızlık nasıl geçer?” sorusu ile “Gebelikte kabızlık nasıl önlenir?” sorularının cevapları aynıdır. Günlük alışkanlıklarınızda birkaç değişiklik yaparak kabızlık sorununu yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Hamilelik süresince uygulayabileceğiniz önlemler şunlardır;

1. Lifli Gıdalar Tüketin

Tam tahıllı ekmekler, baklagiller ve taze sebze-meyve gibi doğal lif kaynaklarını sık sık tüketin. Ara öğünlerinize kuru erik, kuru kayısı gibi lifli ve sağlıklı atıştırmalıkları ekleyin.

2. Bol Su İçin

Hamilelik döneminin tamamı için tavsiye edilen bol su tüketimi, kabızlığa karşı da etkili bir çözümdür. Bol su içmek, bağırsak hareketlerinizi sıklaştırıp hamilelikte kabızlık ihtimalini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

3. Hareketsiz Kalmayın

Egzersiz yaparak bağırsak hareketlerinizin düzenli olmasını sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde yürüyüş yaparak ya da doktorunuzun tavsiyesiyle yüzerek vücudunuzun ihtiyacı olan hareketi sağlayabilirsiniz. Hamilelikte yapabileceğiniz egzersizler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Daha zinde bir hamilelik için harekete geçin.” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

4. Öğün Sayınızı Arttırın

Tek öğünde fazla miktarda yemek yerine porsiyonlarınızı küçülterek öğün sayınızı arttırın. Günde üç öğün yerine altı öğün yiyebilirsiniz.

5. Kullandığınız İlaçları Gözden Geçirin

Hamilelik döneminde alınan bazı multivitaminlerle demir ve kalsiyum takviyeleri de kabızlığa yol açabilir. İçtiğiniz ilaçların dozajı ve vücudunuzdaki etkileri konusunda doktorunuza danışın.

Laksatif etki gösteren müshil türü ilaçların bir kısmı hamilelikte zararlı olabilir. Bu sebeple bu tür bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay alın. Ayrıca gebelikte kabızlık problemine şiddetli karın ağrısı eşlik ederse doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım